Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik podržava Vučićevu ideju o danu sjećanja za sve žrtve

milorad dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da treba podržati inicijativu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića o uspostavljanju jednog dana sjećanja na žrtve na prostoru bivše Jugoslavije, prenosi novinska agencija Patria.

On je naglasio da je to dobra inicijativa, koja dolazi u pravom trenutku i dio je kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i saradnje u regionu.

Prema njegovim riječima, ta inicijativa treba biti podržana, pošto 20, odnosno 25 godina nije bilo dovoljno da se uspostavi stalni proces pomirenja koji bi ujednačio i imao isti standard prema stradanju, i postoje različita viđenja i retorika.

Dodik je ukazao da je u Sremskoj Rači održana zajednička ceremonija na dostojanstven način, bez ijednog ispada, širenja zle krvi i mržnje, te čak uz pozivanje na pomirenje i oprost, ali ne i zaborav.

On je rekao da se Hrvatskoj ne može osporiti da obilježava šta misli da treba, ali kada obilježavanje dobije elemente nacionalističkg orgijanja onda to šalje jednu ružnu poruku.

“Pomalo je neshvatljivo da se obilježava dan kada je istjerano 250.000 ljudi i ubijeno 2.000 civila samo zato što su bili u izbegličkoj koloni”, naglasio je Dodik dodajući da za stradanja Srba na svim prostorima bivše Jugoslavije nije niko odgovarao.

Kako bi se sačuvalo sjećanje na žrtve, Dodik je predložio snimanje, kao je rekao, “mega filma” o stradanjima Srba.

“Moramo učiniti nešto što može za mlade da znači spoj sa istinom, a to je da se okupimo oko snimanja mega filma da se okupe sva ta stradanja, sa centralnim mjestom za Jasenovac, urađeno na taj način da mladi spoznaju tragediju svih tih događaja. To je ideja koje bi RS i Srbija morale da realizuju”, naglasio je on, javlja Tanjug.