Dodik policajcima kupuje kalašnjikove, ali i specijalne masažere

Dodik-policija

Policija Republike Srpske planirati pojačati saradnju s ruskim sigurnosnim službama i od te zemlje kupiti različito naoružanje i opremu uključujući posebne masažere za “opuštanje policajaca”, prenose Nezavisne novine.

Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je najavio kako mu je cilj osigurati da svih osam hiljada policajaca, koliko ih ima u tom bosanskohercegovačkom entitetu, bude naoružano “dugim cijevima”.

“U ovoj godini svaki policajac će imati dugu cijev. Ove godine ćemo zaposliti novih 430 do 500 pripadnika policije”, izjavio je Dodik ranije ovog mjeseca.

Policija RS prema trenutnim pravilima može posjedovati najviše 800 komada oružja s dugom cijevi, ali Dodik tvrdi kako je ta pravila silom nametnula međunarodna zajednica kako bi spriječila da RS ima učinkovitu policijsku strukturu.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je kako se sada intenzivno radi na provedbi protokola o saradnji s ruskim Državnim ministarstvom sigurnosti potpisanim prošle godine.

Protokol se odnosi prije svega na razmjenu informacija u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i drogom, ali i na opremanje te obuku pod nadzorom ruskih instruktora.

Lukač je najavio kako će uskoro u Rusiju na obuku biti poslani pripadnici posebnih jedinica MUP-a RS.

“Veoma je važna mogućnost obuke posebnih jedinica policije RS zajedno s ruskim jedinicama, koje su veoma poznate i respektabilne u cijelom svijetu”, kazao je ministar.

IZ MUP-a RS su potvrdili kako su se kod ruskih partnera posebno zanimali za nabavu vodenih topova i posebnih vozila namijenjenih razbijanju protesta, što također planiraju kupiti.

Međutim, na njihovoj “shopping listi” našli su se i neobični izumi kojima ruska država pokušava pojačati učinkovitost svojih policajaca.

Lukaču i njegovim saradnicima iz policije RS tokom posjete Moskvi tako je pokazana i “posebno opremljena soba za psihološku regulaciju s foteljama za masažu policajaca”.

Ruski domaćini uz to su im ponudili da probaju “posebni koktel s kisikom” opisan kao važan sastojak te regulacije.

“I to je”, kazao je Lukač,” zanimljiva stvar za policiju RS”.

Tako bi se i ovi izumi mogli uskoro naći u Banjoj Luci, jer su u MUP-u RS su ocijenili kako su sadržaji što ih nudi “ruska soba” važni za što bolje obavljanje policijskog posla.

Lučak je ipak istakao kako ga je najviše zanimala kupnja ruskih kalašnjikova s obzirom na njihovu pouzdanost.