Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski predsjednik

Dodik postavlja ponovo uslove: U pregovore s EU se može ako se prihvate ove dvije stvari

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik je istakao da je otvaranje pregovora značajan korak prema tom cilju i dodao da “za razliku od mnogih u FBiH”, smatra da taj korak treba da se napravi kada za to budemo spremni mi u BiH, ali i partneri u EU

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, izjavio je da je RS još uvijek opredijeljena za punopravno članstvo BiH u EU, ističući da je to pokazano podrškom usvajanja zakona iz 14 ključnih prioriteta.

Dodik je istakao da je otvaranje pregovora značajan korak prema tom cilju i dodao da “za razliku od mnogih u FBiH”, smatra da taj korak treba da se napravi kada za to budemo spremni mi u BiH, ali i partneri u EU.

“U tu priču ne treba da ulazimo stihijski i na veresiju, kako političari u Sarajevu zagovaraju. U pregovore s EU može, kada svi u BiH prihvate dvije stvari“, kaže on.

Prva stvar je da se o svemu može odlučivati bez stranaca, mišljenja je.

“Drugo, da se u praksi vidi kako je Sarajevo odustalo od opstrukcija učešća Republike Srpske u procesu EU integracija u njenom punom kapacitetu, u skladu s Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Kada je u pitanju spremnost EU, za razliku od ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedina Konakovića, koji je mahao pismom podrške sedam ministara spoljnih poslova EU otvaranju pregovora i kojem se priviđa maligni ruski uticaj zbog kojeg ćemo otvoriti pregovore, nemam namjeru da obmanjujem ni domaću ni evropsku javnost”, napisao je Dodik na društvenoj platformi X.

Blokade na snazi

Da u SNDS-u blokade uveliko sprovode dokaz je i jučerašnja sjednica Doma naroda PSBiH gdje su delegati ove stranke oborili izmjene tri zakona koja su bila na dnevnom redu.

Bili su, naime, protiv zakona uprkos tome što su prethodno usvojeni u Zastupničkom domu.

Podsjetimo, iz SNSD-a, posebno proteklih dana naglasili da neće podržati nijedan zakon dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH. Tim izmjenama zakona, naime, Milorad Dodik želi “protjerati” strane sudije iz ovog suda. Zbog toga je jučer i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, po četvrti put, s dnevnog reda skinulo evropski zakon o sudovima.

-Prvi zakon o kojem ćemo glasati bit će zakon o Ustavnom sudu, poručio je SNSD-ov delegat i portparol ove stranke Radovan Kovačević.