Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodik: Pozivam ljude iz Sarajeva da imaju razumjevanja, situacije je ozbiljna

dodik

“Ja sam za to da se održi teritorijalni intgeritet BiH, a politički aranžman mora da bude unutra ono što se mi dogovorimo”, rekao je Dodik, kazavši potom kako “Daytonski sporazum gotovo i ne postoji, jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice”

Mi u saradnju s predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego s nekim drugim propalim nastojanjima u BiH da se nametnu neka rješenja, kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan, koji jutros doputovao u Sarajevo, dočekan je danas ispred zgrade Predsjedništva BiH uz najviše počasti, a nakon sastanka s predsjedavajućim Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom održana je zajednička konferencija za novinare.

Dodik je kazao kako se nada da će brzo ući u detalje oko izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, naglašavajući kako su detalji uvijek problem.

“Ono što mi trenutno činimo jeste da pokrećemo razgovore o tim detaljima, da to precizirao i da znamo na koji način se kreće. To jeste veliki historijski i infrastrukturni projekat i on je rezultat volje i želje predsjednika Erdogana”, rekao je Dodik.

Potom je ponovio svoje ranije izjave vezano za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tvrdeći kako “visoki predstavnik u BiH ne postoji, već postoji ličnost koja, kako je rekao, se pokušava predstaviti kao takva”.

“Mi ne vjerujemo, a Afganistan najbolje pokazuje, da stranci mogu da uvedu red u zemlji i to održe. Mi u saradnju s predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego s nekim drugim propalim nastojanjima u BiH da se nametnu neka rješenja. Vjerujemo samo u unutrašnji dogovor koji je neophodan uvijek i po svakom pitanju. Rekao sam ovdje i želim javno da potvrdim svoj stav”, rekao je Dodik, te dodao:

“Apsolutno za BiH nije dobro da se ovdje pojavljuje bilo kakav neizabrani stranac koji se još pokazuje i lažno predstavlja kao visoki predstavnik da bi ovdje on nama nametao zakone”.

Dalje je naveo kako je “najbolje da mi ovdje u BiH, s prijateljem kakav je predsjednik Erodgan, to možemo da uradimo. Ja sam spreman za taj dijalog”.

Kazao je kako je važno da se očuva mir bez obzira na razvoj političkih odnosa.

“Pozivam na dogovor, na razgovor i pozivam prijatelje da nam pomognu u kreiranju toga. Pozivam ljude iz Sarajeva da imaju razumjevanja i da shvate ozbiljnost ove situacije. Ono što je važno jeste da mi ovdje očuvamo mir, i bez obzira na razvoj političkih odnosi, problema, kriza ili rješenja, ovdje je mir neprikosnoven i on mora biti održan. Kako će se stvari odvijati to zavisi od nas ovdje u BiH i nemojte da nam iskustva Afganistana, kada stranci napuste zemlju, budu kao jedna opomena o kojoj nismo vodili računa”, rekao je Dodik.

Još je jednom ja kazao kako je on za dogovor i kako je spreman razgovarati o svim pitanjima.

“Ja sam za to da se održi teritorijalni intgeritet BiH, a politički aranžman mora da bude unutra ono što se mi dogovorimo”, rekao je Dodik, kazavši potom kako “Daytonski sporazum gotovo i ne postoji, jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice”.

“Mi moramo doći do jednog novog dogovora koji može stabilizovati Bosnu u narednih nekoliko decenija. Ukoliko to ne uspijemo, očuvati opet mir ali isto tako da svaka odluka i rješenje moraju biti mirni, pa taman bila i disolucija. Ja se zalažem za dijalog prestanka i uz asistenciju naših prijatelja”, rekao je Dodik.