Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Džaferoviću puna usta Turske i Erdogana: Molimo vas, nastavite s tom politikom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao u službeni posjet Sarajevu
27.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u sluzbeni posjet Sarajevu. clan Predsjednistva BiH Zeljko Komsic, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, clan Predsjednistva BiH Sefik Dzaferovic Photo: Nedim Grabovica/PIXSELL

“Republika Turska je veliki prijatelj BiH. Predsjednik Erdogan je veliki prijatelj BiH. Republika Turska praktično od BiH ništa ne traži. Nudi samo spremnost da pomogne BiH. Mi smo zaista zahvalni takvom prijatelju kakva je Republika Turska i predsjednik Erdogan, i to cijeloj BiH, svim narodima, svim građanima u BiH”, rekao je Džaferović

BiH su potrebni mir, stabilnost, funkcioniranje institucija, potrebno je jedno stabilno okruženje, to je u interesu svih nas u ovoj zemlji kako bismo snažno išli naprijed, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan tokom jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini u Sarajevu se sastao s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka održana je konferencija za medije.

Džaferović je tom prilikom kazao kako su odnosi Turske i BiH prijateljski i bratski.

“Republika Turska je veliki prijatelj BiH. Predsjednik Erdogan je veliki prijatelj BiH. Republika Turska praktično od BiH ništa ne traži. Nudi samo spremnost da pomogne BiH. Mi smo zaista zahvalni takvom prijatelju kakva je Republika Turska i predsjednik Erdogan, i to cijeloj BiH, svim narodima, svim građanima u BiH”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je na bilateralne sastanke održane u proteklie tri godine, uključujući sastanke 2019. u Ankari i Sarajevu pa i Ankari i Antaliji ove godine.

“Mogli bismo kazati sljedeće: Republika Turska i predsjednik Erdogan su bitan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana i to je vrlo važna činjenica. Mi molimo i predsjednika Erdogana i Republikom Turskom da nastave s tom stabilizirajućom politikom na Zapadnom Balkanu. Republika Turska u tom kontekstu ima inicijative i dio je toga, i BiH je dio toga. To su trilateralni sastanci Turska-Srbija-BiH i Turska-Hrvatska-BiH. Jako je važno da se ožive te trilaterale i mi planiramo ove godine, ukoliko nas pandemijski uslovi budu imalo doveli u tu poziciju da održimo trilaterlani sastanak Turska-Srbija-BiH ovdje u BiH”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako je BiH na svom evropskom putu, na svom NATO putu, te je u okviru toga veoma bitna saradnja s Turskom i prijateljima kakav je Turska.

“I Republika Turska ima svoj evropski put i članica je NATO saveza. Kao što smo mogli da čujemo iz izlaganja predsjednika Erdogana, Republika Turska podržava evroatlansku orijentanciju i kretanje BiH”, rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na neiskorištene mogućnosti ekonomske saradnje.

Podsjetio je kako je u ovom sazivu Predsjedništva BiH, 2. maja 2019. godine u Ankari potpisan Memorandum, a 16. marta 2021. u Ankari Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture.

“Taj sporazum je ustvari najbitnija tačka u izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, on je ustvari dozvola država da da se krene u taj projekat koji je također vrlo važan i politički projekt, osim što je ekonomski i infrastrukturni. On je i politički restabilizirajući projekt na području Zapadnog Balkana”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako je potrebno da parlament Turske ratificira sporazum i da se onda krene ubrzano s konkretnim aktivnostima na izgradnji autoputa.

“Ja sam za to da se taj autoput počne graditi na što je moguće više mjesta u BiH. I kada je u pitanju sjeverna konekcija i kada je u pitanju južna konekcija. Postoje interesi da to bude tako. Očekujemo i nisam uopće u dilemi da će Republika Turska kada je ta stvar u pitanju BiH ponuditi uslove koji su veoma primamljivi”, rekao je Džaferović.

Govorio je i o Ugovoru o slobodnoj trgovini koji je potpisan u maju 2019. godine u Ankari, koji je ratificiran u oba parlamenta i stoje neiskorištene mogućnosti.

“Turska je BiH dala najbolje pogodnosti u odnosu na sve države svijeta kada je u pitanju slobodna trgovina i hvala Republici Turskoj, predsjedniku Erdoganu. Mi to ne koristimo, Moramo se organizirati da to koristimo. To je velika komperativna prednost kada je u pitanju BiH”, rekao je Džaferović.

Ukazao je na mnoge turske kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini, ističući kako je potrebno pomoći im da razviju svoje poslovanje.

Najavio je intenziviranje saradnje.

“BiH je potreban mir, stabilnost, funkcioniranje institucija, potrebno je jedno stabilno okruženje, to je u interesu svih nas u ovoj zemlji kako bismo snažno išli naprijed”, rekao je Džaferović.

Džaferović se osvrnuo i na trenutnu političku situaciji u BiH i Daytonski mirovni sporazum.

“Dayton je izbalansirana ravnoteža. Učinimo svi sve u BiH da ne pokvarimo tu ravnotežu, jer onda će svi biti gubitnici, a to nije dobro. Nama trebaju prijatelji, kao što je predsjednik Erdogan, kao što je Turska, da se unaprijede ti odnosi”, kazao je Džaferović i dodao:

“Pozivam sve da gledamo u budućnost. Poštovati ovo što imamo, ne blokirati to, a onda razgovarati, svaki dan razgovarati, u Predsjedništvu, u Parlamentu, u Vijeću ministara, sa prijateljima u Ankari, Briselu… To je jako važno za sve nas koji živimo u ovoj zemlji.”