Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vanredna presica

Dodik: Prekidamo sve pregovore sa SDA

Источно Сарајево – Додик – конферен

Dodik je izjavio da ta inicijativa ima za cilj da problematizuje RS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, komentarisao je večeras u Istočnom Sarajevu izjavu SDA da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske. Dodik je izjavio da ta inicijativa ima za cilj da problematizuje RS.

– RS je ustavna kategorija i njeno ime se se ne smije dovesti u pitanje. Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH – rekao je Dodik.

– U članu jedan, stav tri Ustava BiH piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. To govori da je Republika Srpska ustavna kategorija i da se ne može dovesti u pitanje njeno ime, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je međunarodno priznata i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. godine kada je rečeno da je Republika Srpska faktor međunarodnog prava, koja je potpisala sve anekse Dejtonskog mirovnog sporazuma, njih 12, pa i aneks četiri koji se zove Ustav BiH.

“Osnova za donošenje Dejtonskog sporazuma bile su raniji ženevski i njujorški sastanci koji su utvrdili da je Republika Srpska strana u dogovaranja Dejtonskog sporazuma i svih njegovih aneksa”, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da je RS faktor međunarodno prava.

– RS nema namjeru da trpi i čeka ishod tog procesa. Ona je vidljiva u svim segmentima Dejtonskog ustava, potpisala je sve anekse tog sporazuma – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da SNSD prekida sve pregovore sa SDA.

– Ovo je kap koja je prevršila sve mjere – rekao je Dodik i naglasio da je sutra pozvao sve predstavnike političkih partija da razgovaraju o ovome i da će, ukoliko bude potrebno, zatražiti sjednicu Narodne skupštine RS.

Dodik je podsjetio da inicijativa SDA nije nova i da datira još iz vremena nekadašnjeg predsjednika ove stranke Sulejmana Tihića, koji ju je povukao, očigledno pod stranim pritiscima.