zbog glasanja u "un"

Dodik prijeti koalicionim partnerima na državnom nivou: Niko ovo neće trpjeti

Banja Luka: Milorad Dodik održao konferenciju za medije nakon sastanka vladajuće koalicije RS
18.12.2022., prostorije Glavnog odbora SNSD-a, Banjaluka (BiH) – Konferencija za novinare Milorada Dodika nakon sastanka vladajuce koalicije u Republici Srpskoj odrzana danas u Banjaluci. Na sastanku je dogovoren sastav nove Vlade Republike Srpske ali mandatar Radovan Viskovic nije iznio u javnost službeni sastav Vlade. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Mi ne želimo nastavak tog sukoba, ali ne treba da se miješamo. Mi trebamo graditi odnose sa Rusijom i sa SAD, ako je to moguće, tvrdi Dodik

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik zaprijetio je raspadom koalicije na državnom nivou. Razlog je rezolucija u UN-u “Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini”.

Našoj Stalnoj misiji je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH otišla instrukciju da glasa “za”.

Dodik je protiv, tvrdi kako se Predsjedništvo BiH nije usaglasilo o tome, odnosno da je Željka Cvijanović bila protiv, te da je zbog toga BiH trebala biti suzdržana.

– Nadležnost vanjske politke se nalazi u Predsjedništvu. To nije teško utvrditi. Očigledno da se nastavlja stara praksa Bisere Turković koja je unilateralno djelovala. To pitanje se razmatralo i nije bilo saglasnosti. Ali neko je iz Ministarstva vanjskih poslova poslao drugačiju instrukciju – rekao je Dodik.

Kako je naveo, nastavak ovakvog djelovanja će dovesti do raspada koalicije.

– To će dovesti do raspada ovog sistema vlasti. Niko ovo neće trpjeti. To treba da odluči Predsjedništvo – tvrdi Dodik i ponavlja kako BiH ne treba da uvodi sankcije Rusiji i da je ponosan na odnos koji RS ima sa tom zemljom.

– Mi ne želimo nastavak tog sukoba, ali ne treba da se miješamo. Mi trebamo graditi odnose sa Rusijom i sa SAD, ako je to moguće. Ali kako to oni od nas očekuju to je teško moguće – tvrdi Dodik.