Sud BiH

Određen datum glavne rasprave po tužbi “zviždača” Emira Mešića

Emir-Mesic-prijavitelj-korupcije-1-DB

Državni sud je krajem prošle godine predmet u kojem je Mešić tužio UIO BiH zbog suspenzije spojio s predmetom koji je on također vodio protiv UIO-a BiH zbog disciplinskih postupaka koji su prethodili otkazivanju njegovog ugovora o radu

Nakon što je Sud BiH spojio dva predmeta Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, koji se vode protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), saslušanje njegovih svjedoka, Mešića i izlaganje završnih riječi zakazano je za 20. i 21. septembar.

Na pripremnom ročištu održanom u Državnom sudu, Mešićeva punomoćnica Biljana Radulović je kazala da ostaje u cijelosti kod tužbe i tužbenih zahtjeva, a Magdalena Papić, pomoćnica pravobranitelja BiH, ostala je pri navodima datim u odgovoru na tužbu. Ona je istakla i prigovor litispendencije, dok je Radulović osporila prigovore Pravobranilaštva na tužbu. Tokom ročišta ona je uradila ispravke u tužbenom zahtjevu.

Punomoćnica Radulović je također predložila saslušanje 11 svjedoka, a Pravobranilaštvo se usprotivilo saslušanju četiri svjedoka. Na sugestiju sutkinje Nade Papo, Radulović je skratila spisak svjedoka, te će u konačnici biti saslušano sedam svjedoka, sâm Mešić, kao i vještak ekonomske struke.

Državni sud je krajem prošle godine predmet u kojem je Mešić tužio UIO BiH zbog suspenzije spojio s predmetom koji je on također vodio protiv UIO-a BiH zbog disciplinskih postupaka koji su prethodili otkazivanju njegovog ugovora o radu. Predmet koji Mešić vodi zbog diskriminacije, prema tadašnjem pojašnjenju sutkinje Papo, nije se mogao spojiti jer je u fazi glavnog pretresa.

Na prijedlog od 43 materijalna dokaza tužitelja Mešića, Papić se usprotivila za dva koji se odnose na novinske članke.

“Smatram da ne mogu dokazivati navode tužbe”, pojasnila je ona.

U odnosu na tri materijalna dokaza Pravobranilaštvo će se nakonadno izjasniti iz razloga što su dostavljeni na današnjem ročištu, te predložilo svojih 138 materijalnih dokaza.

U sudnici se nisu posebno čitali ni obrazlagali prijedlozi materijalnih dokaza stranaka u postupku.

Mešić je nepravilnosti u radu UIO-a ranije prijavio Državnom tužilaštvu i od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije zvanično dobio status “zviždača”. Nakon toga su protiv Mešića vođena tri disciplinska postupka koja su se odnosila na kršenje pravila i rušenja ugleda UIO-a iznošenjem informacija u javnost, te na njegovu ulogu u spornoj nabavci higijenskih sredstava za Granični prijelaz Rača.

Glavna rasprava zakazana je za 20. i 21. septembar, kada će biti iznesene i završne riječi.