BiH

Burno na sjednici Narodne skupštine

Dodik prijetio Vukanoviću: Imat ćete problem sa mnom

18/07/2019

Bilo je međusobnih optužbi, ali i priijetnji i ličnog koje je Dodik uputio Vukanoviću, zbog njegovog kritičkog odnosa prema njemu i vlasti.

Milorad Dodik je na današnjoj sjednici NSRS obrazložio je pokretanje vitalnog interesa Republike Srpske u vezi stava Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Objašnjavajući što je tražio posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je rekao da je to tražio zbog vitalnog interesa entiteta Republike Srpske.

Rekao je da se nije mogao složiti sa zaključkom u vezi Pelješkog mosta sa druga dva člana Predsjendištva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem bez odluke NSRS.

Nakon Dodikovog obraćnja u NSRS se razvila rasprava i to između poslanika SDS Nebojše Vukanovića i Milorada Dodika.

Bilo je međusobnih optužbi, ali i prijetnji i ličnog koje je Dodik uputio Vukanoviću, zbog njegovog kritičkog odnosa prema njemu i vlasti.

Pored ličnih uvreda, koje je iznio u NSRS, Dodik u jednom trenutku je rekao da se, između ostalog, zalaže i za Pelješki most što će tamo graditi i firma iz Republike Srpske,

“U pitanju je Integral iz Laktaša koji zapošljava oko tri hiljade radnika”, rekao je Dodik, navodeći da će se zalagati da takva firma dobije što više posla, jer je to, kako je kazao, interes i RS.

U pitanju je firma čiji vlasnik je blizak Miloradu Dodiku i za koju važi da je “povlaštena” firma u RS koja upravo zbog bliskosti sa Dodikom i dobija poslove u RS ali i u regionu.

Rasprava u NSRS ide u tom smjeru kako bi se opravdao stav Milorada Dodika da je odlukom Komšića i Džaferovića nanesena šteta BiH, a time i RS.

– Nije mi jasno zbog čega bi NSRS trebalo da bude zaštitnik hrvatskih interesa.

“Da li su Hrvati zadnjih 100 godina ikada bili na strani Srba ili bili korektni prema Srbima?”, pitao je Vukanović, podsjetivši na niz istorijskih sukoba Srba i Hrvata, ali i skorašnjih incidenata sa navijačima Torcide u Splitu.

Vukanović je pitao i da li iza “ovih suludih poteza stoje silni novci neimara Slobodana Stankovića”, čija kompanija je angažovana na izgradnji mostra i pristupnog puta na Pelješcu.

“Novci će doći i proći, ali rane koje se ostave na jednom narodu ostaju trajne”, dodao je on.

Podsjetio je takođe da HDZ BiH ne želi konstitutivnost srpskog naroda u kantonima u FBiH gdje ima većinu.

“Zašto mi danas treba da štitimo hrvatske interese? To je suicid. To je antisrpsko i izdajničko ponašanje”, smatra Vukanović.

On je mišljenja da bi najmudrija odluka RS bila da se ne miješa u odnose između Bošnjaka i Hrvata u BiH, te da kaže da će podržati svaki njihov dogovor.

Svoje izlaganje, Vukanović je počeo riječima:

‘Hvaljen Isus i Marija, hvaljen Čović i Kolinda za one koji zastupaju interes Hrvatske. Istorija je učiteljica života, da smo izvukli pouke ne bismo vodili ove sulude rasprave. Volio bih da poslanici Narodne skupštine dobro razmisle. Slušao sam juče Kolindu Grabar Kitarović koja je hvalila pričuvnog hrvatskog člana Predsjedništva Milorada Dodika”.

Dodik mu nije ostao dužan i kazao je da je Vukanović 2018. godine pisao tekst o tome kako Srbi treba da se okrenu Dubrovniku.

“Znam šta si radio dok si bio savjetnik Mladena Bosića, ali nećeš se baviti mojom porodicom i onim što ja radim. Ja vaše porodice ne diram. Nemojte da se igrate životima drugih ljudi jer ćete imati problem sa mnom”, kazao je Dodik.

Zapitao se šta treba da uradi da bi Vukanović bio zadovoljan.

“Je li Slobi Stankoviću treba da se onemogući posao? Investitori nas izbjegavaju zbog vaših tekstova. Ozbiljan sukob posoji u BiH. U Federaciji BiH ima 10 kompanija koje posluju milionskim iznosima. U RS-u nema nijedne zbog takvih kao ti”, istakao je Dodik.

Dodik je Vukanoviću kazao da je običan cirkusant.

 

Komentari

Autor: BNTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.