BiH

ceremonija predaje akreditiva

Dodik primio novog ambasadora Turske, govorilo se o “najznačajnijem projektu za cijelu regiju”

14/04/2021

Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, ali da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje i razvijanje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babüra Girgina, a tokom ceremonije predaje akreditivnog pisma istaknuto je obostrano zadovoljstvo izuzetno dobrim bilateralnim odnosima BiH i Republike Turske.

Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, ali da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje i razvijanje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsjedavajući Dodik je zahvalio na uspješnoj zvaničnoj posjeti Predsjedništva BiH Republici Turskoj u martu ove godine, koja je još jedna potvrda uspješnih i stabilnih odnosa dvije zemlje.

Izrazio je nadu za ubrzavanje projekta izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd, koji je veoma značajan za cijelu regiju, a i šire.

Na sastanku je, osim o aktuelnim temama za obje zemlje, razgovarano o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19, te o zastoju u procesu nabavke vakcina.

Ambasador Sadik Babur Girgin je, prenoseći pozdrave predsjedavajućem Dodiku od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana i ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavuşoğlua, kazao da je izuzetno počastvovan imenovanjem za ambasadora Republike Turske u BiH.

Ovom prilikom ambasador Girgin je kazao da će Republika Turska nastaviti kontinuirano pomagati BiH, a posebno je naglasio svoju opredijeljenost za unapređenje konkretnih inicijativa, od ekonomskih do trgovinskih, koje će biti od koristi za obje zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je podršku novoimenovanom turskom ambasadoru i zaželio mu uspjeh u radu – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.