Član Predsjedništva BiH

Dodik: Program reformi nije tajni dokument, mnogi važni ljudi ga imaju

dodik (1)

Na pitanje šta očekuje od nove administracije Evropske unije i da li će put BiH ka EU biti ubrzan rekao je da će ta administracija biti suočena sa ozbiljnim izazovima u samoj EU

Program reformi koje je utvrdilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sadrži sve, a nikakva odluka o NATO integracijama nije donešena, izjavio je danas Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tamo ne piše ANP, ni jedne riječi nema o MAP-u, kaže da proces ne prejudicira članstvo, a ako ne prejudicira članostvo onda ne prejudicira ni put u članstvo. To govori o tome da ta odluka nije donešena i mogli ste da čujete i ljude iz NATO struktura koji kažu da odluku mora da donese svaka zemlja, BiH i ima i nema, ne prejudicirati znači ostaviti sa strane u najbukvalnijem prevodi znači da taj put stoji jer nismo mogli više da obezbjedimo što se tiče Republike Srpske”, kazao je Dodik.

Rekao je da konfuziju izazvala činjenica da je u pitanju uslovno donešen ili usvojen program i da će ga predložiti Narodnoj skupštini RS prije nego bude upućen u NATO, a da će taj akt biti poslan kada bude izabran Savjet ministara BiH.

“To nije tajni dokument, mnogi važni ljudi, čak iz opozicije imaju taj dokument, ja sam im poslao”, kazao je Dodik i dodao da su koristili prakse iz zemalja koje nisu članice NATO, a imaju dokumente o saradnji sa NATO-on.

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića da je dobio obećanje da će novi migrantski centri biti formirani i u Federaciji BiH i u RS-u, a da rezultate očekuje na sjednici Savjeta za sprovođenje mira (PIK) Dodik je rekao da PIK ne može ništa da odluči.

“On nek se drži obećanja u RS-u neće biti centara. Ko daje obećanje, ne može niko da da, ovdje u RS postoji odluka da se neće praviti centri za migrante i to će tako i biti”, kazao je Dodik.

Na pitanje šta očekuje od nove administracije Evropske unije i da li će put BiH ka EU biti ubrzan rekao je da će ta administracija biti suočena sa ozbiljnim izazovima u samoj EU.

“Činjenica je da u samoj EU postoje zemlje koje ne daju saglasnost za proširenje, dovode u pitanje opredeljenje Evropske komisije da se s time nastavi, ali svakako mi treba da nastavimo sa pričom o evropskim integracijama. Mislim da bi bilo pametno da sve to još jednom pogledamo, korisnost za sve nas ovdje i da prilagodimo naše kretanje našim potrebama, a ne samo projekcijama i planovima koji nam se nameću sa strane”, kazao je Dodik.

Dodao je da imajući u vidu najave da će se mjenjati procedure za pristup EU, koje su još uvijek nepoznate, treba vidjeti o čemu se radi. Rekao je da danas 16 zemalja članica ne bi moglo da prođe proceduru koja se traži od BiH.

“Zalažem se za to da RS i FBiH i zajdnički nivo razviju kapacitete koji će više računa voditi o samim nama”, kazao je Dodik.