Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik snsd-a

Dodik prvi napustio sastanak: Ništa se nismo dogovorili

Dodik prvi napustio sastanak
FOTO: Fena

“Sastanak je u suštini nezavršen. Partneri iz FBiH su ostali da se dogovaraju o budžetu. Nismo ništa konkretno dogovorili, jer to nije bilo moguće”, rekao je Dodik

Završen je sastanak koalicionih partnera na državnom nivou. Salu su napustili predstavnici SNSD-a, a razgovor je nastavljen između stranaka Trojke i HDZ-a koji razgovaraju o budžetu.

Medijima se obratio lider SNSD-a Milorad Dodik koji je kazao da nikakav dogovor nije postignut.

“Sastanak je u suštini nezavršen. Partneri iz FBiH su ostali da se dogovaraju o budžetu. Nismo ništa konkretno dogovorili, jer to nije bilo moguće”, rekao je Dodik.

Razgovarano je i o Planu rasta vezano za projekte EU.

“Od 113 reformi dogovoreno je njih 110. Preostale tri za nas su teške i neprihvatljive. Jedna od njih je da se odustane od veta na nivou BiH. Na to mi nećemo pristati”, istakao je Dodik.

Tražit će odgovornost Lagumdžije

Najavio je da će tražiti odgovornost ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

“Bez ikakve sugestije je ambasador Lagumdžija pokrenuo pitanje rezolucije i tražimo njegovu odgovornost. To je pitanje o kojem će se morati razgovarati. Poslije eventualnog donošenja rezolucije mnoge stvari će biti teško dogovarati”, rekao je Dodik.

Istakao je da SNSD traži da se ispoštuju raniji dogovori.

“Danas se postavlja pitanje koje je prethodno završeno, a to je pitanje budžeta”, kaže Dodik.

Partneri iz FBiH trebaju riješiti izbor izbora člana Predsjedništva BiH

Dodao je da će budžet biti usvojen ako bude ispoštovano sve što je dogovoreno u vezi njega.

“Otet je izborni proces od faktora izbornog procesa. Kada dođu izbori sjedaju političke partije i dogovaraju se oko uslova izbora. Na početku partnerstva smo se dogovorili da se izmijeni CIK jer je sastavljena od članova SDA, DF-a”, rekao je Dodik.

O tehničkim izmjenama Izbornog zakona kaže da nisu sporna i da partneri iz FBiH trebaju riješiti pitanje izbora člana Predsjedništva.