Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

State Department: Podsekretarka Elizabeth Allen stigla u BiH

state department
FOTO: Screenshot

– Njen put će služiti da se istakne kako Sjedinjene Američke Države rade sa Bosnom i Hercegovinom kako bi osigurale demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost za sve građane – saopćeno je iz State Departmenta

Podsekretarka državnog sekretarijata za javnu diplomatiju Elizabeth Allen stigla je u Bosnu i Hercegovinu, a nakon toga će putovati u Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju od 12. do 20. maja kako bi produbila partnerske odnose sa zemljama zapadnog Balkana i unaprijedila zajedničke ciljeve regionalne saradnje i evropske integracije, navodi se u saopćenju iz State Depertmenta.

– Podsekretarka Allen će naglasiti osnovne demokratske vrijednosti koje dijelimo sa narodom Zapadnog Balkana i važnost zajedničkog rada na zaštiti slobodnih i otvorenih društava od negativnih utjecaja – navodi se u saopćenju.

Allen će se u Sarajevu sastati sa studentima koji učestvuju u programu liderstva, engleskog jezika i američke demokratije (LEAD) ambasade kako bi razgovarala o njihovim iskustvima u učenju engleskog jezika i razvoju projekata zajedničke službe zajednici koji promovišu dijeljene vrijednosti i veze između ljudi. Allen će, tokom posjete BiH, posjetiti Memorijalni centar Srebrenica, gdje će odati počast žrtvama genocida i sastati se sa članovima porodica.

– Njen put će služiti da se istakne kako Sjedinjene Američke Države rade sa Bosnom i Hercegovinom kako bi osigurale demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost za sve građane – saopćeno je iz State Departmenta.

Nakon BiH će otputovati u Srbiju

Njavljeno da će Allen potom otputovati u Beograd, Srbiju, gdje će razgovarati o prilikama za proširenje odnosa SAD-Srbija i, kako stoji u saopćenju, “našeg zajedničkog cilja ubrzanja puta Srbije ka članstvu u EU sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i visokim državnim zvaničnicima”.

Kako bi istaknula kritičnu važnost slobode medija u demokratskim društvima, Allen će učestvovati u panel diskusiji i uručiti godišnje nagrade Udruženja nezavisnih novinara Srbije za istraživačko novinarstvo. Ona i predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić posjetit će lokaciju budućeg Američkog centra resursa (Američki prostor) na Ložionici, koji će proširiti pristup američkim umjetnostima, kulturi, obrazovanju i preduzetništvu za srpsku omladinu. Također će govoriti na godišnjoj konferenciji Udruženja nastavnika engleskog jezika, najveće nacionalne mreže nastavnika engleskog jezika u Srbiji, i uručiti nagradu Impact Access kojom se odaje počast pobjedniku za 2024. godinu. Prije odlaska iz Srbije, podsekretarica Allen će otputovati u Sjenicu kako bi se obratila učesnicima prvog Samita Balkanskog programa liderstva mladih (BOLD), regionalne mreže mladih koji rade na projektima angažovanja građana i ekonomskog razvoja kako bi napravili razliku u svojim zajednicama.

– U Prištini, Kosovo, Allen će se sastati sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem kako bi razgovarali o podršci SAD-a kosovskom putu ka euro-atlantskoj integraciji i našem partnerstvu sa Kosovom u suzbijanju strane dezinformacije i negativnog uticaja. Dok je na Kosovu, podsekretarica Allen će posjetiti američke vojne članove raspoređene kao dio NATO mirovne misije Kosova (KFOR) u Kampu Nothing Hill, ističući predanost Sjedinjenih Američkih Država stabilnosti i sigurnosti regiona. Allen će također održati razgovore sa raznolikim kosovskim studentima koji se bave nastavom nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike na Američkom univerzitetu u Prištini. Posjetit će Dresnik kako bi otkrila rimsko doba mozaika koje arheolozi restauriraju zahvaljujući podršci Ambasadorskog fonda za očuvanje kulture Ministarstva spoljnih poslova – navodi se u saopćenju iz State Departmenta.

Na kraju, Allen će otputovati u Skoplje, Sjevernu Makedoniju, gdje će se sastati sa stručnjacima za strani negativni uticaj. U znak poštovanja prema kulturnoj raznolikosti i bogatom nasljeđu Sjeverne Makedonije, Allen će posjetiti antički rimski forum u Stobi, gdje podrška Vlade SAD-a kroz Ambasadorski fond za očuvanje kulture pomaže u očuvanju jednog od najdragocjenijih arheoloških nalazišta Sjeverne Makedonije. Dok je tamo, razgovarat će sa lokalnim partnerima o potencijalu projekta za daljnje proširenje ekonomskog razvoja, turizma i veza između ljudi.