Dodik: Referendum je usmjeren na mir, mi sigurno nećemo ratovati

covic-i-dodik1

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sastali su se danas u Mostaru na radnom ručku na kojem su razmijenili informacije o političkoj situaciji u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Nakon sastanka ni Dodik ni Čović nisu novinarima dali previše konkretnih informacija o temama o kojima su razgovarali, kazavši tek da su razgovarali o budućnosti Bosne i Hercegovine i onome što bi se trebalo raditi u sljedećih godinu dana.

– Bilo je riječi o reformskoj agendi, što je prioritet za sve, ali ja moram iznijeti svoj stav da je to manjkavo. Tu nismo obuhvatili mnoge fiskalne mjere koje su neophodne da bi se BiH stabilizirala i da bismo mogli računati na neki boljitak – kazao je Dodik.

Po njegovim riječima, Europska unija mjesečno štampa 60 milijardi eura, što će neminovno umanjiti vrijednost eura, a samim time i konvertibilne marke koja je fiksnim tečajem vezana za euro. Zbog toga Dodik smatra kako bi to svakako trebala biti jedna od tema kojim bi se političari u BiH morali pozabaviti.

Predsjednik SNSD-a je dodao kako SNSD ne razmišlja o rekonstrukciji vlasti na razini BiH, dok je vlast u RS-u, po njegovim riječima, stabilizirana.

 

covic-i-dodik22

– Očito je da je na razini BiH došlo do zastoja vlasti. Velike najave razbile su se o nesposobnost te strukture da nešto napravi i mi ne želimo ulaziti u to. SNSD će ući ako bi imao partnere, kao što je HDZ BiH, koji bi radili na strateškim pitanjima koja trebaju definirati kuda ide BiH – istaknuo je Dodik.

Komentirajući situaciju u Vladi Federaciji BiH, Čović je ponovio kako Federacija BiH trenutno ima manjinsku vladu, te da uvođenje u vlast još nekih manjih stranaka nije kvalitetno rješenje.

– Izvršna vlast postoji. Kada ćemo dobiti neku novu strukturu vlasti, to je pitanje. (…) Nama trebaju ozbiljni partneri, jer ne možete usvajati reformske zakone s konceptom da imate 48, 49 ili 50 ruku (u Parlamentu Federacije BiH). Za to morate imati snažnu potporu. Ako takvi zakoni prođu zapet ćemo na nekom drugom koraku jer evidentno nemamo većinu – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je dodao kako se u BiH konačno mora napraviti iskorak te se pokrenuti procesi koji se tiču ekonomske i socijalne politike u BiH, a ne baviti se stalno samim sobom.

Čović je najavio kako će se u subotu u Mostaru sastati s predsjednikom Stranke za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, istaknuvši kako taj sastanak ne treba na bilo koji način dovoditi u vezu s ovim današnjim sastankom.

Na novinarsko pitanje da prokomentira izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da bi referendum o pravosuđu u RS-u mogao proizvesti međunacionalne sukobe, Dodik je kazao kako je referendum usmjeren na mir i kako bi on trebao pokrenuti priču o reformi pravosuđa.

– Cilj raspisivanja referenduma bio je da se pravosuđe reformira, da se ono što je nametnuto od Visokog predstavnika u BiH prilagodi potrebama svih u BiH i da se uvaži ustavno-pravni poredak u BiH. Ako možemo riješiti ta pitanja, onda je cilj postignut i nema razloga za referendum. Mi sigurno nećemo ratovati, a ako Bakir Izetbegović ima pripremljene neke planove saznat ćemo to vrlo brzo – kazao je Dodik.

Čović je na isto pitanje odgovorio kako se mora uvažiti činjenica da je odluka o raspisivanju referenduma donesena u Skupštini RS-a bez ijednog glasa protiv.

– Moramo pokušati riješiti probleme koji su prouzrokovali otvaranje pitanja o referendumu. Ako to pitanje uklonimo svi ćemo biti na dobitku. Žalosno je da ja kao član državnog predsjedništva govorim da nismo pravna država i o tome se svi moramo zamisliti. Moramo sve učiniti da konačno to postanemo i onda neće biti razloga da bilo tko otvara pitanja o kojima danas razgovaramo – kazao je Čović.