Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nogometni savez BiH odgovorio na optužbe iz FK Željezničar

nsbih

Fudbalski klub Željezničar oglasio se zvaničnim saopštenjima u kojima je doveo u pitanje regularnost dosadašnjeg dijela prvenstva BH Telecom Premijer lige BiH, kao i rad samog NS/FS BiH.

Te optužbe dodatno su pojačane održavanjem vanredne press konferencije u organizaciji FK Željezničar, kao i pojedinačnim izjavama čelnika FK Željezničar, a posebno predsjednika Kluba Almira Gredića, kaže se u saopćenju Nogometnog saveza BiH koje prenosimo u cjelosti:

Salva optužbi iz FK Željezničar uslijedila je nakon utakmice tog kluba protiv NK Široki Brijeg, te tvrdnji prema kojima je navodno spornim sudijskim odlukama Željezničar na tom susretu drastično oštećen. Komitet za suđenje NS/FS BiH, na vanredno održanoj sjednici, iniciranoj, između ostalog, i optužbama iz FK Željezničar, analizirajući sporne situacije, utvrdio je u kojim slučajevima su sudijske odluke bile u skladu sa pravilima igre, a u kojim situacijama su načinjene greške.

Međutim, nakon te sjednice uslijedila je nova salva neargumentovanih optužbi iz FK Željezničar, čije vodstvo je u pitanje dovelo i regularnost takmičenja održanih u posljednje dvije godine pod okriljem Saveza, te ugovor sa kompanijom BH Telecom o sponzorstvu Premijer lige, kao i odluke koje se odnose na takimičenja omladinskih kategorija.

Pri tome, naravno, iz FK Željezničar su zaboravili navesti aktivnosti Saveza koje su, upravo zahvaljujući takvom načinu rada, gradili sistem koji daje dugoročnu stabilnost i korist takmičenju u BH Telekom Premijer ligi, svim klubovima pa i FK Željezničar.

Kada je u pitanju regularnost prvenstva, u posljednje dvije godine NS/FS BiH je za organizaciju dobijao uglavnom pozitivne ocjene. Svi uključeni u takmičenje, od klubova, preko sportske i šire javnosti, do organa NS/FS BiH, konstatovali su da je prošla sezona bila izuzetna u svakom pogledu. Uostalom, iz FK Željezničar nisu ništa sporno vidjeli u takmičenju kada su oni osvajali titule i zbog toga nije korektno dezavuisati uspjehe i trofeje drugih klubova.

Što se tiče aktuelne sezone i harange koju je pokrenuo FK Željezničar, nakon samo četiri kola tekućeg prvenstva, Savez podsjeća da postoje organi nadležni za to, prije svega komiteti koji su zaduženi – svaki u svojoj oblasti- za vođenje takmičenja i, ako se želi insistirati na regularnosti, onda klubovi ne bi trebali neargumentovano dovoditi u pitanje njihovu stručnost i profesionalnost. Izvršni odbor NS/ FS BiH će svakako na sastanku 25. augusta analizirati dosadašnji tok takmičenja i informisati javnost o zaključcima i odlukama.

Vezano za optužbe o sponzorstvu lige, podsjećamo da je Savez na ovaj način veoma mnogo učinio za sve klubove, pa i za Željezničar. Iz sponzorskih sredstava finansiraju se troškovi službenih lica, pri čemu Savez participira i sa vlastitim resursima kako bi sve obaveze bile regulisane. Zahvaljujući tim izvorima, klubovi su oslobođeni i kotizacije za takmičenje, a dobijaju gratis kvalitetne lopte „Adidas“, kao i druge oblike pomoći. Što se samog Željezničara tiče, iz sponzorskih ugovora u prošloj sezoni pokriveni su troškovi ovog kluba za službena lica u visini od 44.418,97 KM. Omladinski pogon FK Željezničar iz UEFA programa, putem Saveza, redovno dobija sredstva pomoći (prošle godine u visini od 35.700 KM). Željezničar je, uz to, u dva navrata, u 2013. i 2014.godini dobio finansijsku pomoć od Saveza od po 10.000 KM, kao i tranšu od 23.000 KM po odluci Generalne skupštine NS/FS BiH iz viška prihoda u 2014. godini (koja je isplaćena ove godine). Također, Savez je pomogao FK Željezničar i kroz UEFA projekat, kada je taj klub dobio u prošloj godini 174.000 KM za poboljšanje infrastrukture. Dodatnim naporima Saveza, uz podršku BH Telecoma kao sponzora Premijer lige, Željezničar bi uskoro trebao dobiti i dodatnih 15.000 KM za veći broj utakmica u TV prenosima. Dakle, Željezničar je od Saveza dobio značajnu pomoć, ali u tom klubu moraju shvatiti da, uz uvažavanje svih rezultata koji su ostvareni, oni nisu jedini u BiH i da je Savez dužan u određenoj mjeri pomagati i drugim klubovima u skladu sa načelom solidarnosti.

Takođe, treba istaći da se optužbe FK Željezničar vezane za omladinska takmičenja koja organizuje NS Federacije BiH ne odnose na NS/FS BIH, jer prema Statutu nije NS/FS BIH nadležan za ta takmičenja, ali su dovedene u kontekst kampanje protiv NS/FS BiH. Želimo podsjetiti da juniorski i kadetski tim FK Željezničar učestvuju u takmičenju Premijer omladinske lige BiH, a da je odlukama nadležnog organa NS Federacije BiH propisano koji klubovi imaju pravo učešća na nižem nivou organizovanja omladinskih takmuičenja.

Zbog svega toga, a pogotovo nakon saznanja da u FK Željezničar u obzir uzima samo argumente koji njima idu u korist, postavlja se pitanje da li je kampanja koju su pokrenuli neki od čelnika tog kluba slučajno sada tempirana, kao i da li je njen krajnji cilj ostvarivanje ličnih ambicija nekih od tih pojedinaca, poput Almira Gredića, koji pri tome za narušavanje odnosa u Savezu bez ustezanja koriste i klupske funkcije. Ili možda, ti pojedinci harangom protiv Saveza samo prikrivaju vlastite greške.

Ne bi željeli ni pomisliti da je kampanja iza koje stoje pojednici FK Željezničara svjesno plasirana u periodu kada je prvenstvena briga Saveza stvaranje dobre i konstruktivne atmosfere pred predstojeće kvalifikacione susrete naše reprezentacije za EP, a posebno pred meč sa Belgijom.