Dodik: Referendum nije usmjeren ka kršenju mira

dodik

Naučni skup “Dejtonski mirovni sporazum – 20 godina poslije” u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, koji će trajati dva dana, počeo je danas u Banjoj Luci.

Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS otvorio je skup u kojem učestvuju članovi ANURS-a, predstavnici drugih akademija nauka i umjetnosti, pravnici, istoričari, politikolozi, analitičari i stručnjaci iz različitih naučnih oblasti iz Rusije, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH.

– Obavezujući ugovor –

Kuzmanović je rekao da Dejtonski sporazum spada u red najuspješnijih mirovnih ugovora.

“O tome govori i nedavno objavljena analiza u kojoj se ističe da taj Sporazum spada među deset najuticajnijih i najbolje izvršenih sporazuma, počev od onog između Egipta i Izraela, pa do El Salvadora, Tadžikistana, Sjeverne Irske i drugih”, istakao je Kuzmanović.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu Milorad Dodik, predjsednik RS je ponovio da je to je obavezujući međunarodni ugovor, koji treba poštovati.

“Razni pokušaji tzv. poštivanja slova Dejtona su doveli BiH u pravni i politički ćorskokak i nisu dali nikakve efekte. BiH može samo da dugoročno da egzistira ukoliko poštuje izvorno slovo Dejtonskog sporazuma, a to znači da su u okviru BiH osnovni nosioci državne vlasti entiteti, a da nivou zajedničkih organa mogu da se dogovaraju različite politike”, naglasio je Dodik.

Dodao je da “zahvaljujući nasilju međunarodne zajednice postoji stvarnost koja je antiustavna”, navodeći primjer institucija kojih nema u Ustavu. Prema mišljenju Dodika potrebno se vratiti izvornom Dejtonu.

“Mir se ne bi mogao uspostaviti da nije bilo političkog dogovora”, rekao je Dodik i dodao da je mir najznačajnija posljedica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Dodik poručio Ešdaunu da ćuti –

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu Pedija Ešdauna o tome da je referendum prijetnja miru i da može dovesti do rata, Dodik je rekao da bi najbolje bilo da on ćuti.

“Sve što je učinio ovdje učinio je nakaradno, kršio je međunarodni sporazum. To je najveći kršitelj međunarodnog sporazuma u novijoj istoriji, naravno neće politički odgovarati ni pravno, zato što su iza njega stajale određene moćne sile, ali ostaje obilježen kao čovjek koji se ponašao kao slon u staklenoj bašti i pokušavao da nametne volju kršenjem Dejtona što je i priznao u svojim knjigama”, kazao je Dodik i dodao da je Ešdaun na kršenju Dejtona zaradio nekoliko miliona.

On je naglasio da referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH nije uperen ka kršenju mira.

“RS nema namjeru da referendumom krši mir, RS nema namjeru da referendum bude razlog bilo kome, ali isto tako odbacuje bilo kakve paušalne prijetnje o tome da će mir biti ugrožen samo ako se provede referendum koje čujemo s druge strane iz Sarajeva”, kazao je on.

Na pitanje hoće li organizovati sastanak sa opozicijom u Palati republike, Dodik je istakao da je juče na sastanku u Bijeljini razgovarano o tome da je “potrebno da se politička scena na neki način stabilizuje, tako što neće biti diskvalifikacionih ocjena onih koji su grubo kršili institucionalni potencijal i vrijeđali pojedince”.