Ramo Brkić osuđen na 11 godina zatvora

sud123

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine Ramu Brkića osudilo je na jednistvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, Senada Šabića na deset godina i Satka Kekića na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Nakon okončanog pretresa u predmetu Ramo Brkić i drugi pred vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, Vijeće je izreklo drugostepenu presudu kojom je optuženi Brkić oglašen krivim što je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi, u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi Šabić je oglašen krivim da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom davanje dara i drugih oblika koristi, i u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i neovlaštena porizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Optuženi Kekić oglašen je krivim što je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Brkić, Šabić i Kekić su oglašeni krivim što su, nakon što je Brkić 23. augusta 2006. godine imenovan na dužnost komesara policije USK-a, odlučio da koristeći visoku policijsku dužnost koju obavlja vrši krivična djela, pa je u tom cilju stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama i koje su na području USK-a u prošlosti vršila slična krivična djela, među kojima su Senad Šabić, Nedžad Kurtović, Zijad Muratović i druge njemu poznate osobe, njima poznatim osobama na više lokacija u USK-a organizovali proizvodnju opojne droge, a u proizvodnju i prodaju droge kao pripadnici grupe uključili su se: Satko Kekić, Enver Okanović, te osobe iz inozemstva Pero Komšić iz Hrvatske i Boris Janežić iz Slovenije, a potom su organizovali i prodaju droge u inozemstvu, te podjelu dobiti s Brkićem, komesarom policije USK.

Od optuženog Brkića oduzeta je imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novčani iznos od 40.000 eura, odnosno njegova protivrijednost izražena u konvertibilnim markama i novčani iznos od 15.000 KM na način da se optuženi obavezuje da navedene novčane iznose uplati na račun budžeta Bosne i Hercegovine u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti ove presude.

Od optuženih Rame Brkića i Senada Šabića trajno su oduzeti predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

Optuženi su obavezani da snose troškove krivičnog postupka čiji će iznos Sud utvrditi posebnim rješenjem po pribavljanju svih potrebnih podataka.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.