Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik rs-a

Dodik rekao “da će prije bankrotirati Njemačka nego RS”, ali stigli su novi podaci

Banja Luka: Milorad Dodik i Željka Cvijanović komentirali službeni posjet Mađarskoj
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj doznačeno je oko 4 odsto manje sredstava od PDV-a. Pojedini budžeti završiće u deficitu ili će se morati odreći realizacije pojedinih projekata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da RS sigurno neće bankrotirati već će svoje obaveze redovno izmirivati.

Navodi o bankrotu Republike Srpske, prema ocijeni Dodika, smišljeni su od opozicije i “bajnih mislilaca” kojima je glavna ideja kako skinuti Dodika, ali da će se on, “sve dok ga bira narod, boriti za najbolje interese tog naroda.”

On je rekao “da se godinama sluša priča o tome kako će Republika Srpska propasti, ali se dokazalo da to nije tačno.”

“Nije nimalo lako, teško je”

– Niko ne kaže da je danas lagano i da sve teče med i mlijeko, nije nimalo lako, teško je, naravno. I na globalnoj sceni je, ali to niko neće reći od opozicije osim vas što to primjećujete. Oni će reći šta nas briga, nama je važno ovdje. Mi ne možemo da budemo izolovani, ali ne jaučemo zbog toga. Prije će bankrotirati Njemačka nego Republika Srpska, bez obzira koliko će njima biti ovo smiješno – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da se već sada rezervišu sredstva da prije Božića iduće godine bude isplaćena penzija.

On kaže da je zadatak navodnih stručnjaka, koji sad nešto pričaju o svemu tome, da izazivaju nestabilnost.

– Mislim da je najbolja mjera stanje naroda. Narod u to ne vjeruje. Ako mi redovno isplaćujemo penzije i plate, a to činimo redovno, o kakvom banrkotu je riječ? Bankrotirale su neke zemlje, ali Republika Srpska neće sigurno – zaključio je Dodik.

Međutim sa lokalnog nivoa stižu drugačije vijesti.

Više prikupljenog novca od PDV-a, a manje doznačeno opštinama

Lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini suočavaju se s problemima u budžetu. Primorane su na rebalans budžeta na niže jer će dobiti manje sredstava od PDV-a u odnosu na plan. Pojedine opštine zabilježit će i budžetske deficite, a uzrok je rast spoljnog duga Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Rebalans budžeta uskoro pred odbornicima opštine Istočna Ilidža. Dobiće 280.000 maraka manje doznačenih sredstava od PDV-a u odnosu na planirano.

„Jako je veliki pritisak na nas. Konkretno Istočna Ilidža će uspjeti da servisira svoje obaveze ali za druge jedinice lokalne samouprave nisam siguran odnosno mogu da tvrdim da to sigurno neće uspjeti“, Merinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža za BHRT.

Lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj doznačeno je oko 4 odsto manje sredstava od PDV-a. Pojedini budžeti završiće u deficitu ili će se morati odreći realizacije pojedinih projekata.

“U 2022. ste imali situaciju da su sva ostvarenja prikupljenih sredstava od PDV-a bila nekih 25-30 odsto veći od plana za tu godinu. Tako da se plan pravio na osnovu tih izvršenja a ne na osnovu plana za 2023. To je veoma bitno razlučiti kada govorimo o budžetskom planiranju”, ističe Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza općina i gradova RS.