Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik RS-a

Dodik ročište 16. oktobra, Tužilaštvo objavilo optužnicu: Prijeti mu pet godina zatvora

Foto: Pixsell

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u ponedjeljak, 16. oktobra, u 13 sati, izjasnit će se o krivici, objavljeno je na stranici Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji jer je kako tvrde, “Schmidt nelegalan”.

Ranije su dva puta odbijeni zahtjevi Dodikove odbrane za izuzeće sudije Jasmine Dedović Ćosić, koja je optužnicu potvrdila i sada odbila prigovore.

Tužilaštvo BiH je objavilo kompletnu optužnicu protiv Dodika i Lukića, zvanično na stranici ove pravosudne institucije.

Evo zašto je tačno Dodik optužen i šta mu se stavlja na teret:

U optužnici se navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je Schmidt donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Glavni pretres u postupku protiv Dodika i Lukića vodit će sudija pojedinac koji će biti izabran putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima – CMS sistem.

Narodna skupština RS usvojila je ranije zakone u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, a Schmidt je potom donio odluku o njihovom poništavanju.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu ovih zakona, a Lukić ih je objavio u “Službenom glasniku Republike Srpske”.