Dodik: RS spremna da u obračunskoj osnovi ima valutu Kine

dodik_kina

Republika Srpska je spremna da radi sa Kinom i da u obračunskoj osnovi ima i valutu ove države, izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik nakon sastanka sa delegacijom Komunističke partije (KP) Kine, koju je predvodio zamjenik internacionalnog sekretara KP Kine Li Jun.

– Naša molba je bila da se u finansijske tokove ovdje uključe i kompanije, banke i država Kina i RS je spremna da s Kinom radi i da u obračunskoj osnovi ima njihovu valutu – pojasnio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i delegacija SNSD-a, rečeno je i da je RS spremna da razvije specijalizovane ekonomske zone po uzoru na Kinu, za šta je neophodna podrška KP Kine.

Dodik je izrazio zadovoljstvo razgovorima, navodeći da je ovo prvi u nizu sastanaka koji slijede s ciljem intenziviranja saradnje dvije partije.

– Komunistička partija Kine ima vodeću i rukovodeću ulogu u Kini, bez podrške ove partije malo koji od dogovorenih projekata može biti realizovan – naveo je Dodik.

Najavio je i da delegacija SNSD-a u uskoro ide u posjetu Kini, gdje će se detaljno upoznati sa radom KP Kine i kineskih državnih institucija.

Predstavnici KP Kine se, nakon današnjih višesatnih razgovora, nisu obratili novinarima u Banjoj Luci.