Član Predsjedništva BiH

Dodik: RS traži da joj se vrati ono što je dobila u Dejtonu

dodik

“Ako hoće možemo razgovarati o svemu što je uradio visoki predstavnik, a uradio je na štetu Dejtonskog sporazuma i nije dozvolio da se afirmišu faktori u BiH i strane kako je rečeno u Daytonu”, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da ljudi shvataju da je prošlo vrijeme kada su EU i međunarodni faktor, prije svega zapadni, za stanje u BiH krivile samo jednu stranu i prema njoj preduzimali rigorozne kazne, istakavši da je neophodan novi dijalog.

“Ako hoće možemo razgovarati o svemu što je uradio visoki predstavnik, a uradio je na štetu Dejtonskog sporazuma i nije dozvolio da se afirmišu faktori u BiH i strane kako je rečeno u Dejtonu”, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je naveo da će članovi Predsjedništva BiH putovati u Brisel gdje će, kako je naveo, zvaničnike EU pokušati upoznati o razvoju situacije u BiH koja je konzervirana na nemogućnosti da funkcioniše efikasno.

Prema njegovim riječima, svaka promjena u BiH je moguća isključivo i samo ako se “dogovore dvije strane, a to su Republika Srpska i Federacija BiH”.

“To nikada nije bilo jer je visoki predstavnik kršio međunardno pravo, nametao propise. Oni sada pokušavaju da to legaluzuju tako što o tome ćute. Ali naprosto činjenice govore da on nije imao pravo da mijenja Dayton. On je masovno mijenjao Dejtonski sporazum i to je tema koja mora biti vraćena na početak, da se o njoj razgovara”, naveo je Dodik.

Dodik je konstatovao da je politički dijalog jedini nači na koji se mogu riješiti pitanja u BiH.