BiH

U posjeti Bjelorusiji

Dodik se javio iz Minska: Posjetit ću danas neke fabrike, pa se ponovo vidjeti sa Lukašenkom

21/06/2019

Dodik, koji boravi u trodnevnoj posjeti Bjelorusiji, naveo je i da će danas posjetiti i Nacionalnu biblioteku u Minsku, koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom razgovarao o načinima uspostavljanja sveobuhvatne saradnje Bjelorusije sa BiH i Republikom Srpskom i najavio da će danas prisustvovati i otvaranju Evropskih sportskih igara u Minsku.

Dodik, koji boravi u trodnevnoj posjeti Bjelorusiji, naveo je i da će danas posjetiti i Nacionalnu biblioteku u Minsku, koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi.

“Posjetiću i neke fabrike, koje se bave različitim proizvodima, a kasnije zajedno sa svim gostima ponovo ću se sresti sa Lukašenkom i prisustvovati otvaranju Evropskih sportskih igara”, rekao je sinoć za RTRS Dodik i zahvalio organizatorima za poziv.

On je naveo da je na jučerašnjm sastanku sa Lukašenkom razgovarao o mogućoj saradnji Bjlorusije sa BiH i Republikom Srpskom, te istakao da je bilo riječi i o prošlosti, jer je njegov domaćin dobro upoznat o detaljima u vezi sa raspadom bivše Jugoslavije.

Dodik je naveo i da Lukašenko smatra da je neophodno održati stabilnost, mir, dobru saradnju i privredni razvoj među različitim zemljama.

“Bjelorusija je održala određenu privrednu aktivnost za koju smo mi zainteresovani, prije svega, u oblasti rudarske opreme i poljoprivrednih mašina, za šta u RS-u postoji potreba”, rekao je Dodik.

On je istakao da je na sastanku razmatrano i kako razvijati saradnju u oblasti novih tehnologija, koja danas predstavlja jedan od najbrže rastućih privrednih aktivnosti.

“Dogovorili smo se da formiramo zajedničku delegaciju ili mješovitu komisiju na različitim nivoima kako bi utvrdile mogućnosti razvoja u različitim sektorima informacionih tehnologija i poljoprivredne kooperacije u proizvodnji poljoprivrednih mašina, za šta mi imamo određena iskustva i kooperante”, precizirao je Dodik.

Dodik je naveo da je razgovarano o načinima uspostavljanja sveobuhvatne saradnje dva bratska naroda, naročito u oblastima turizma, obrazovanja i kulture.

Prema njegovim riječima, najveći dio privredne saradnje odnosi se upravo na odnos Bjelorusije i RS-a.

“Republika Srpska pokušava da u tom nađe neku konekciju koja bi bila interesantna i za BiH i da pokušamo da gradimo dobre međusobne odnose”, rekao je Dodik.

Dodik je juče razgovarao i sa predsjednikom Vlade Bjelorusije Sergejom Rumasom.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.