Denis Čarkadžić, politolog

Dodik se ponaša kao neko ko zna da više nema prostora

dodik

Politolog Denis Čarkadžić ocijenio je da se Dodik ponaša upravo kao neko „ko zna da više nema prostora da se kreće, ni milimetra“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je ambasadoricu Njemačke u BiH Kristijan Homan da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu.

„Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja“, rekao je Dodik u pismu upućenom Homan. Dodik je rekao da su javni nastupi i diplomatske aktivnosti ambasadorice tokom boravka u Sarajevu bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu će, kako je rekao, obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke.

Dodik je naglasio da veoma cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali sa žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

Politolog Denis Čarkadžić ocijenio je da se Dodik ponaša upravo kao neko „ko zna da više nema prostora da se kreće, ni milimetra.“

„Iako je odavno sve jasno, konačno je u BiH, ali i šire, došlo vrijeme padanja maski – kako domaćih, tako i stranih igrača… Vrijeme u kojem prostora za bilo kakve manevre više nema. Kažem konačno, jer nakon tog procesa uvijek i svugdje slijedio je rasplet“, napisao je Čarkadžić na Twitteru.

Dodik je imao sukob i sa bivšom američkom ambasadoricom u BiH Maureene Cormack kao i tadašnjim britanskim ambasadorom Edwardom Fergusonom.