PODIGNUTA OPTUŽNICA

Bivši načelnik općine Jezero svom kumu „namjestio“ šest poslova

Dusan-Sajin-Jezero-Foto-RTRS-screenshot-YouTube

Prema optužnici, Šajin je kao načelnik Opštine Jezero u namjeri da V.M, vjenčanom kumu, pribavi imovinsku korist, iskoristio svoj položaj i ovlaštenja.

Protiv bivšeg načelnika opštine Jezero Dušana Šajina (49) podignuta je optužnica zbog toga što je iskoristio svoja ovlaštenja i svom vjenčanom kumu V.M. namjestio više poslova.

Optužnicu protiv Šajina podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, a potvrdio Osnovni sud u Mrkonjić Gradu.

Sređivanjem poslova njegov kum je zaradio ukupno 31.260 maraka.

Prema optužnici, Šajin je kao načelnik Opštine Jezero u namjeri da V.M, vjenčanom kumu, pribavi imovinsku korist, iskoristio svoj položaj i ovlaštenja.

– On je u opštini Jezero sklopio s njim direktni sporazom u vidu šest ugovora o djelu. Ugovori su potpisani 2, 8, 11, 15, 18. i 21. jula 2013. godine – precizirano je u optužnici.

Ugovori su se odnosili na izvođenje radova koji su podrazumijevali nasipanje i uređenje obale jezera Đol.
– Pojedinačna vrijednost javnih poslova po ugovoru o djelu ne prelazi novčani iznos od 6.000 maraka. Iako se radilo o istoj parceli i istom predmetu, vrijednost ukupno izvršenih radova je iznosila 31.260 maraka. Sve je to u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama – piše u optužnici.

Zakon o javnim nabavkama propisuje vrstu postupka za dodjelu ugovora o javnoj nabavci roba, usluga ili izvršenja radova.

– Na ovaj način V.M. je pribavio imovinsku korist od 31.260 maraka – stoji u optužnici, piše portal Srpskainfo.

Dalje se navodi da je Šijan na ovaj način počinio krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.