Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski predsjednik

Dodik se uplašio Schmidtove najave: “Ili je smrt za vrat ili su u igri velike pare”

Sarajevo: Milorad Dodik dao je izjavu nakon ročišta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Istakao je da je stav OSCE-a izričit – korištenje biometrije u izbornom procesu je neprihvatljivo

“Ili je smrt za vrat ili su u igri velike pare, te je Schmidt toliko zapeo da Bosnu i Hercegovinu dodatno ponizi i još više je učini “zemljom s posebnim potrebama”, namećući joj nešto što nema ni u jednoj zemlji u Evropi?!”, poručio je na platformi X predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

To je njegova reakcija na najavu visokog predstavnika Christiana Schmidta da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH ukoliko to ne uradi Parlamentarna skupština BiH.

Biometrija u izbornom procesu

– Naime, različiti oblici elektronskog glasanja postoje u 11 zemalja u Evropi, a koristi se samo u četiri države članice EU-a. Ali, korištenje biometrije na glasačkom mjestu ne postoji ni u jednoj evropskoj državi – napisao je Dodik i dodao da to postoji u nekim zemljama Afrike i Јužne Amerike.

Prema trenutno dostupnim informacijama, dodaje on, najveći broj država u Evropi je, posebno nakon izbora 2016. i 2017. u SAD-uz, Francuskoj i Velikoj Britaniji i navoda o uplitanju drugih država u izbore, zadržao samo način glasanja “papir i olovka”.

Istakao je da je stav OSCE-a izričit – korištenje biometrije u izbornom procesu je neprihvatljivo.

– Stvar je vrlo jednostavna – kada očitate biometriju i očitate listić, negdje ostane memorisano za koga je birač glasao. I nemojte reći da je sistem zaštićen – nije. Čim postoji server, postoji i memorija. Zašto onda toliko insistiranje da BiH i u ovome bude mimo svijeta? A, ključno pitanje, kakve veze s integritetom izbornog procesa ima Schmidt?

“Ko je vlast u BiH?”

Da ne želi možda da zna ko su građani koji ne glasaju za opcije koje on preferira? Da li je sljedeće ispitivanje regularnosti fudbalske Superlige BiH ili izbora za pjesmu Evrovizije?! Ko je vlast u BiH, institucije ili Schmidt?

– Nit’ je bilo, niti može biti. Nesporno je da izborni proces treba unaprijediti, ali to mora biti po ugledu na države Evrope, a ne Afrike. I to moramo uraditi institucionalno, a ne da budemo pokusni kunići i deponija za skladištenje opreme koja nikome ne treba. Ili možda baš u tom grmu leži zec? – rekao je Dodik.

Podsjetio je da su u Njemačkoj protesti poljoprivrednika i štrajk mašinovođ

– Gospodine Schmidt, vratite se u svoju zemlju, pomozite njoj, usrećite svoje sunarodnike. Mi ćemo biti mnogo srećniji bez Vas. Ovdje ste ionako ilegalno – poručio je Dodik.