Dodik: Slavimo Dan RS kao dokaz njenog postojanja

Iako je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan, 9. januar, kao “Dan Republike Srpske”, srpski zvaničnici tog bh. entiteta i danas su ponovili da će se taj datum obilježati i slaviti.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je novinarima da se ovih dana „slavi RS kao dokaz jačanja i opredjeljenja za njeno postojanje“.

-Drago mi da u RS vidim dobro atmosferu za obilježavanje Dana RS, atmosferu koja je potrebna da bi se obilježio jedan važan dan u istoriji naroda i države, RS, koja je stvorena 9.januara 1992., odlukom političkih predstavnika srpskog naroda prije oružanih sukoba u BiH, ustvrdio je Dodik.

Dodao je da je obilježavanje tog datuma počelo već danas polaganjem vijenaca palim borcima RS.

Premijerka RS Željka Cvijanović pozvala je građane da istaknu zastave RS na svojim domovima i „na taj način pokažu i dostojanstvo i ponos te da se zajedno obilježi sutrašnji dan“.

Krajem novembra prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim “Dan RS”, koji se obilježava 9. januara te odlučio da Narodna skupština RS treba u roku od šest mjeseci usaglasiti sporni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

Srpski zvaničnici RS-a su potom u zajedničkoj izjavi naveli da će se 9. januar u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao “Dan Republike”.

Oko sjedišta institucija RS pojačane su mjere sigurnosti, a primjetni su i pripadnici policije RS-a s dugim cijevima.