Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Toplane Sarajevo: O cijeni grijanja odlučuje Vlada KS

Radijator grijanje

Nakon što je Uprava kompanije BH-Gas podržala inicijativu Vlade Federacije BiH za smanjenje cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije sada su na potezu Sarajevogas i Toplane Sarajevo.

Međutim, cijenu grijanja utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Neovisnog stručnog tijela, a ne Toplane, rečeno je Feni iz te kompanije.

– Ukoliko cijena centralnog grijanja ostane ista, a dođe do najavljenog sniženja cijene prirodnog gasa kao energenta za proizvodnju toplotne energije, Toplane Sarajevo bi mogle poslovnu tekuću 2016. godinu poslovati bez finansijskog gubitka – potvrdio je Feni Ženja Ljubuškić, glasnogovornik KJKP Toplane Sarajevo.

Pojašnjava da će organi upravljanja u preduzeću u slučaju da dođe do najavljenog sniženja cijene prirodnog gasa, izraditi detaljnu kalkulaciju stvarne cijene koštanja centralnog grijanja i tek tada će se znati stvarni efekt sniženja cijene prirodnog gasa za Toplane.

On je dodao da je trenutna procjena da bi Toplane Sarajevo sa postojećom cijenom centralnog grijanja , a uz dodatno najavljeno sniženje cijene prirodnog gasa, poslovnu tekuću 2016.godinu završile bez finasijskog gubitka i to prvi put nakon dugog niza godina.

– Imajući to u vidu mi podržavamo i pozdravljamo namjeru Vlade Federacije kada je u pitanju sniženje cijene prirodnog gasa, jer takva odluka ne bi samo imala pozitivan učinak po Toplane Sarajevo , već i za cjelokupan sistem , odnosno i za naše krajnje korisnike – naglasio je Ljubuškić.