Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik smjenjuje direktore koji ga nisu podržali na izborima!

milorad dodik

Milorad Dodik otvoreno je krenuo u „lov na vještice“ u Demokratskom narodnom savezu (DNS) i smjenjuje sa direktorskih mjesta u javnim preduzećima sve one koji na izborima 7. oktobra nisu podržali njega i kandidata SNSD-a za predsjednika RS Željku Cvijanović, piše Žurnal.

Neki su smijenjeni, a neke, poput direktora JP „Putevi RS“ je saslušavala policija, zbog nezakonitosti koje su se dešavala još prije izbora i o kojima su mediji pisali. Nešić za Dodika tada nije bio „mangup“, kako sada naziva sve DNS-ove funkcionere koji svom biračkom tijelu nisu sugerisali da glasaju za njega i Cvijanovićku.

Daliborka Kerezović-Damjanović

Prva žrtva Dodikove „sječe“ DNS-ovih kadrova bila je direktorica ŠG „Vrbanja“ iz Kotor Varoši Daliborka Kerezović – Damjanović. Njena smjena nije obrazložena, ali je poznato da na terenu pred izbore nije radila za Dodika i Cvijanovićku.

Nenad Nešić

Potom je policija saslušavala Nenada Nešića, zbog toga što je prijetnjama i vrijeđanjima prinudio direktora „Ilidža puteva“ Dobrivoja Bratića iz Istočne Ilidže da njegova firma obavi asfaltiranje puteva ka mjestima gdje su Nešićevi birači. Vrijednost tih radova bila je 155.000 KM. Nonsens je što se to dešavalo nekoliko mjeseci prije izbora i što su mediji objavili dokumente koji svjedoče o tome.

Policiji i Dodiku to tada nije nimalo smetalo, već su u obračun s njim krenuli poslije izbora, na kojima je Nešić radio samo za sebe, odnosno nije lobirao za Dodika i Cvijanovićku.

Nešić još nije smijenjen sa mjesta direktora JP „Putevi“, što ne znači da uskoro neće biti „pometen“.

Niz smjena DNS-ovih kadrova nastavljen je 15. oktobra smjenom direktora RiTE „Ugljevik“ Đorđa Popovića.

Popovića je Dodik još prije izbora, tokom predizbornog skupa SNSD-a u Ugljeviku, optužio da nije ispoštovao stranačku kvotu prilikom zapošljavanja. Jednostavnije, u RiTE Ugljevik nije zaposlio onoliko kadrova SNSD-a, odnosno stranačke vojske i sigurnih birača, koliko je Dodik naložio.

Đorđe Popović

Popović je na proteklim izborima za Narodnu skupštinu osvojio 10.238 glasova i poslanički mandat.

Popovića je smijenio Nadzorni odbor RiTE Ugljevik, uz obrazloženje da „rad direktora Popovića nije zadovoljavajući“.

„Bilo je tu više razloga, neki od njih se tiču pogonske spremnosti početka remonta u prethodnoj godini, nepoštovanje odluka Vlade Republike Srpske i tako dalje”, naveo je Maksim Skoko, v.d. predsjednika Nadzornog odbora RiTE Ugljevik. Popovićevu smjenu, zu Skoku, podržala su još dva člana NO – Tihomir Joksimović i Nenad Radović.

Popović je izjavio da je njegova smjena nezakonita, a najavio je i prijave protiv Skoke i članova NO koji su glasali za njegovu smjenu.

On se poziva na Statut RiTE, član 58, prema kome „direktor je obavezan da obustavi do izvršenja svaki akt organa preduzeća za koji smatra da je protivan Zakonu i u tome pismeno obavijestiti organ koji je donio predmetni akt“.

Dodaje se da ukoliko, po ovom Statutu, organ koji je donio akt iz prethodnog stava ovog člana ne uskladi taj akt sa važećim propisima u roku od 30 dana od dana kada je primio obavještenje direktora, direktor će u daljem roku od osam dana pokrenuti postupak za ocjenu njegove zakonitosti.

„Pošto je akt potpuno nezakonit, isti je odmah obustavljen od izvršenja. Protiv predsjednika Nadzornog odbora i članova koji su glasali “za” biće podnesene odgovarajuće prijave nadležnom tužilaštvu, zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja“, izjavio je Popović za Srpka.info.

Milan Radović

Dodik je „naciljao“ i DNS-ovog „mangupa“ Milana Radovića, direktora banjalučke „Nove banke“. Iako nije bio prvi na listi DNS-a, Radović je do nogu potukao Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Gradskog odbora DNS Banjaluka, osvojivši od svih kandidata DNS-a najviše glasova u ovom gradu.

Čubrilović je blizak Dodikov partner, njegov je politički i poslovni saradnik godinama i predvodi onu struju u DNS-u koja je za ostanak stranke u koaliciji sa SNSD-om po svaku cijenu. Čak i nakon odluke Vlade RS od 11. oktobra Milorad Dodik već je krenuo u obračun s Markom Pavićem i to tamo gdje je lider DNS-a najosjetljiviji, oko Rudnika željezne rude „Ljubija“.

Marko Pavić

Vlada RS je 11. oktobra donijela odluku da započne s procedurom prodaje Rudnika „Ljubija“ u Prijedoru, čime je Dodik zabio „nož u srce“ lideru DNS-a Marku Paviću.

Pavić je prethodnih godina vodio rovovsku borbu sa Dodikom i liderom socijalista Petrom Đokićem, koji su namjerili da državni kapital „Ljubije“ prodaju firmi „Israeli Investment Group“, čiji je direktor kontroverzni biznismen Evgenij Zotov.

DNS je čvrsto stajao iza stava da RS ostane vlasnik državnog kapitala ili da se nađe kredibilniji kupac, koji bi imao slične reference kao trenutni suvlasnik „Arcelor Mittal“ koji rudom snabdjeva željezaru u Zenici.

Krajem prošle godine Vlada RS je donijela odluku da rudnik „Ljubija“ više nije strateško preduzeće. To je praktično značilo da se „Ljubija“ od tog momenta može privatizovati bez saglasnosti Narodne skupštine RS, odnosno akcije “Ljubije” prodavaće se na berzi. Tako je otvoren put firmi “Israeli Investment Group”, kontroverznog biznismena Evgenija Zotova.

Sredinom maja prošle godine Narodna skupština RS nije prihvatila vladin prijedlog da se akcije državnog kapitala “Ljubije” prodaju firmi Evgenija Zotova za 92 miliona maraka. Protiv vladinog prijedloga bili su poslanici opozicionog Saveza za promjene, koalicije “Domovina” i Pavićevog DNS-a.

Od tada, ispod radara, konstantno je trajao rat između Dodika i Pavića, jer je lider DNS-a pomrsio račune predsjedniku RS i lideru SNSD-a koji je Rusima dao obećanje da će “Ljubiju” prodati Zotovu, čime bi to preduzeće izvukao iz ruku Zapada i stavio ga pod ruski uticaj. “Ljubija” u tihom geopolitičkom sukobu Zapada i Rusije za potonje ima strateški značaj.

Lider DNS-a Marko Pavić još se ne izjašnjava o Dodikovom udaru na njegove kadrove.