Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karadžićev svjedok Vitomir Žepinić lažno se predstavljao i falsifikovao dokumente

Vitomir Žepinić 2

Vitomir Žepinić, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH koji je pred Haškim tribunalom svjedočio u odbranu Radovana Karadžića, iznova je falsifikovao dokumente u Australiji.

Još 2008. godine lokalni sud u Sidneyju osudio je Žepinića po šest tačaka optužnice, jer se lažno predstavljao kao psihijatar. U presudi je navedeno da je Žepinić „značajna prijetnja javnoj sigurnosti“.

Tada je utvrđeno da je Žepinić koristio falsifikovane dokumente, zatim da je falsifikovao potpise drugih doktora, te lagao o svojim profesionalnim kvalifikacijama.

U međuvremenu, Žepinić je tvrdio da je oštećen i da su dokumenti bili ispravni. Zatražio je dozvolu da iznova može obavljati praksu psihijatra i odštetu u visini od 1,5 miliona dolara.

Međutim, istražni organi su prošle sedmice utvrdili da je i u ovom slučaju Žepinić predao lažnu dokumentaciju, i to falsifikovanu referencu od drugog doktora. Njegov zahtjev je odbijen.

„Žepinić je nastavio sa svojim ponašanjem iz ranijeg perioda koje uopće nije u skladu sa istinom i integritetom, što treba da je svojstveno svim medicinskim radnicima. Žepinić se nastavio ponašati na neodgovarajući i neetičan način“, navedeno je u sudskoj odluci, prenose australijski mediji.

Žepinić je po falsifikovanju dokumenata poznat i u Velikoj Britaniji. Naime, svojevremeno je konkurisao za posao na britanskom univerzitetu i negirao da je krivično osuđivan. Ipak, pošto se pet mjeseci kasnije na univerzitetu saznala istina o njegovoj prošlosti, bio je primoran da da otkaz. No, u međuvremenu je već bio zaradio više od 29.000 funti.

Tokom 2013. godine Žepinić je svjedočio u Haškom tribunalu kao svjedok odbrane Radovana Karadžića.

Žepinić je kazao da je imao više problema s pokojnim predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem nego sa Karadžićem.

Potvrđujući da je Karadžić govorio da Srbi ne mogu više živjeti zajedno s Bošnjacima i Hrvatima, Žepinić je kazao da “nije stekao uvjerenje da je Karadžić podrazumijevao fizičku likvidaciju nesrba”, ali da je “ekstremizam nacionalnih stranaka doveo do toga da zajednički život bude nemoguć”.

Žepinić je posvjedočio da nikada nije razumio da se Karadžić zalaže za protjerivanje Bošnjaka i Hrvata. Naznačio je da, poznavajući Karadžićev karakter, nije vjerovao da je on to želio.

Podsjećamo, Karadžića je Haški tribunal početkom 2016. godine osudio na 40 godina zatvora.