sjednica nsrs-a

Dodik stigao da “spašava vladajuće”: “Hoću da to bude doneseno sutra!”

20200520_191531-1024×738

Tokom cijelog dana poslanici su raspravljali o prvoj tački – ukidanju vanrednog stanja, a sjednica se nastavlja sutra u 10 časova

Nije bilo nijedne greške i hoću da to bude doneseno sutra u zaključcima Narodne skupštine i molim skupštinsku većinu da to izglasa, rekao je večeras Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

On se obratio u Narodnoj skupštini Republike Srpske poslanicima koji su tokom cijelog dana raspravljali o Prijedlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja na području ovog entiteta koje je uvedeno 28. marta zbog epidemije koronavirusa. Njegovim obraćanjem za danas je završena sjednica, a poslanici će sutra u 10 časova nastaviti s raspravom o prvoj tački dnevnog reda, odnosno o ukidanju vanrednog stanja.

“Predlažem da NS kaže da je ovo perfektno urađeno i bez ijedne greške”, kazao je Dodik, navodeći da je potrebno da se u zaključcima NS RS navedu sve mjere u kojima su učestvovali svi građani.

On je naveo da je današnje zasjedanje gubitak digniteta NS RS, te pozvao poslanike vladajuće koalicije da donesu izmjene Poslovnika o radu NS RS ili da promijene skupštinsko rukovodstvo.

“Ova vlast ne smije da gubi konce iz svojih ruku ni sada, kao što nije gubila kad je bila kriza”, kazao je Dodik.

Njegovo obraćanje izazvalo je burne reakcije poslanika opozicije.

U raspravi tokom dana, Igor Crnadak iz PDP-a pozvao je Vladu RS da objavi informacije o svim nabavkama tokom vanrednog stanja, sa jasno navedenom predmetom nabavke, vrijednošću i ko je dobio posao. Crnadak je rekao da je ova stranka bila protiv uvođenja vanrednog stanja kao i da će glasati za ukidanje ove odluke.

“Poslanička grupa Zajedno za BiH sigurno će podržati ukidanje vanrednog stanja”, kazao je Senad Bratić iz ove poslaničke grupe.

Prema njegovim riječima, Vlada RS treba pomoći u saniranju štete nastale zbog epidemije koronavirusa.

Dušica Šolaja iz SNSD-a rekla je da se ne slaže sa stavovima da vanredno stanje nije trebalo uvoditi jer zasjedanje nije bilo moguće, a nije bilo mogućnosti da se interveniše na zakonskim propisima kako bi se uvodile mjere za privredu, prosvjetu, kao i zdravstvo. Naglasila je da ostaje odgovornost svih u smislu poštivanja mjera jer virus nije nestao i da buduće brojke zavise isključivo od svakog pojedinca.

Tokom dana poslanici su raspravljali o nabavci mobilne bolnice koju je nabavila Vlada RS i za koju se i dalje čeka oprema, pri čemu su poslanici opozicije tvrdili da je u pitanju “šator” i “plastenik”, a u prvim satima zasjedanja sporno je bilo i nošenje maski za govornicom, pa su poslanici SNSD-a napustili sjednicu dok je Draško Stanovuković iz PDP-a govorio bez maske.