bosanski brod

Dodik tvrdi da će za manje od 15 dana uspostaviti entitetski “VSTV”?!

New Project – 2021-12-17T161838.356

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Narodna skupština RS do kraja decembra usvojiti zakon o uspostavljanju “visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske”

Nakon što su se iz VSTV-a BiH danas oglasili i poručili da “VSTV neće razmatrati, niti se oglašavati o zaključcima NSRS u vezi s pravosuđem”, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u izjavi za medije u Bosanskom brodu najavio je formiranje entitetskog “vstv-a”.

Naime, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Narodna skupština RS do kraja decembra “imati na dnevnom redu zakon o uspostavljanju visokog sudskom tužilačkog vijeća RS”.

– Vratićemo to u ustavne okvire, mi će djelovati naravno, poručio je Dodik.

– VSTS BiH je vanustavno tijelo, jer u Ustavu ne postoji nadležnost BiH za pravosuđe – tvrdi Dodik.

Tvrdi i da je VSTS BiH stvoren na bazi pritisaka i antidejtonskog ponašanja visokih predstavnika.

– I to što su podržale zemlje Zapada – kaže.

Iako je krenuo u rušenje državnih institucija, i danas je ponovio da je RS za poštovanje ustavnog poretka.

– VSTS su okupirali muslimani koji žele putem Suda i Tužilaštva BiH modelirati politički sistem što je nedopustivo – tvrdi Dodik.

Također, ustvrdio je i da prijetnje sankcijama nisu razumne i ono što se čuje od njemačke politike, nema veze sa realnošću.

-Mogu da rade šta hoće, a mi ćemo ići svojim putem saradnje sa prijateljima – poručio je Dodik.

Dodao je da ne postoje samo zapadni finansijski centri.

– Ovaj Christian Schmidt kaže da mogu spriječiti transfer sredstava posredstvom računa. To je nevjerovatno i fašizam je kojeg nigdje nema – tvrdi Dodik.

Podsjećamo, u saopštenju VSTV-a BiH koje je medija upućeno danas, stajalo je sljedeće:

“Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine saopćilo je danas kako neće razmatrati i oglašavati u vezi sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 10. decembra koji se odnose na pravosuđe.

U vezi sa inicijativom navedenom tokom prvog dana sjednice VSTV-a BiH ove sedmice, a koja se odnosi na eventualno razmatranje zaključaka NSRS u vezi sa pravosuđem, iz VSTV-a su naglasili kako djeluju jedinstveno, u punom kapacitetu.

Kao i u okviru svojih nadležnosti i mandata donose odluke i mišljenja koja se poštuju u svim pravosudnim institucijama u BiH, ujedno definišući strateške korake za narednu godinu i da shodno tome neće razmatrati i oglašavati se o navedenom pitanju.”