Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Friedrich Merz preuzima posrnuli CDU

Friedrich_Merz

Laschet je podnio ostavku nakon što je stranka, koja je u posljednjih 16 godina bila dominantna snaga u nizu koalicija na čelu s bivšom kancelarkom Angelom Merkel, imala loš rezultat na izborima koji su održani u septembru

Kršćansko-demokratska unija (CDU) Njemačke podržala je Friedricha Merza da postane čelnik stranke desnog centra, zamijenivši Armina Lascheta, u onome što će vjerovatno najaviti pomak stranke udesno.

Merz, pravnik i poduzetnik, osigurao je potrebnu apsolutnu većinu na izborima na kojima su pored njega bili kandidati Helge Braun i Norbert Roettgen, objavila je stranka u petak u Berlinu, prenosi dpa.

Laschet je podnio ostavku nakon što je stranka, koja je u posljednjih 16 godina bila dominantna snaga u nizu koalicija na čelu s bivšom kancelarkom Angelom Merkel, imala loš rezultat na izborima koji su održani u septembru.

CDU, koji je dominirao njemačkom politikom tokom razdoblja od Drugoga svjetskog rata, sada je u opoziciji, dok je koalicija socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberalnih demokrata preuzela vlast.

Merz, koji je predvodio parlamentarnu grupu CDU-a između 2000. i 2002. prije nego što ga je Merkel izbacila, osigurao je 62,1 posto glasova, rekao je generalni sekretar CDU-a Paul Ziemiak. Članovi stranke prvi su put mogli glasati za svog novog predsjednika, a dvije trećine članstva od oko 400.000 iskoristilo je tu priliku.

Roettgen, glasnogovornik stranke za vanjske poslove, osvojio je 25,8 posto, a Braun, koji je vodio kancelariju Merkel, 12,1 posto.