Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presica u banjoj luci

Dodik tvrdi da nije SNSD u koaliciji s SDA, već PDP i SDS?!

DODIK PRES (1)

Dodik tvrdi da EU više ne radi na proširenju, da nema konsenzusa o tome da primi nove zemlje u članstvo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je da u BiH nema nikakvog kohezionog elementa koji bi mogao da okupi konstitutivne narode, te ocijenio da će doći vrijeme mirnog razlaza.

Komentarišući situaciju u vezi s navodnim “non-paperom”, čije postojanje nije potvrdio niti jedan zvaničan ni relevantan izvor, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je i Republika Srpska već napravila neki svoj non-paper.

– Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-paper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima – kazao je Dodik.

Dodik je kazao da “prije desetak godina niko nije smio pomenuti referendum, niti pričati o tome da BiH treba da se raspadne, jer je ionako raspadnuta, dok se o tome govorilo u RS”.

– Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao one koji remete nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svijetu – tvrdi Dodik.

Tvrdeći da će doći vrijeme mirnog razlaza u BiH, Dodik je istakao da Srbi nemaju razloga da se mobilišu prema bilo kakvoj ratnoj opciji i da treba da se okupe oko politike koja će dati snagu.

Dodik je naveo da u BiH nema govora ni o kakvom ustavnom patriotizmu koji bi mogao da se održi ili širi.

– To što u Federaciji BiH Bošnjaci govore da su BiH patriote, neka misle šta hoće, ali za BiH je potreban neki drugi patriotizam, a ne samo bošnjački, a srpskog i hrvatskog patriotizma, koliko vidim, nema i zato se tu ne može izgraditi ništa – smatra Dodik.

Dodik je rekao da će sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji sutra dolazi u posjetu BiH, razgovarati i o donaciji EU, koja je krajem prošle godine odredila više od tri milijarde eura podrške investicijama zemljama zapadnog Balkana.

On je naveo da je za BiH, odnosno RS predviđena podrška za neka četiri projekta, od čega i za Koridor 5C – od Doboja prema Vukosavlju, odnosno Orašju.

– Tu treba da dobijemo znatnu donaciju, što je za nas veoma važno jer je dio trase kojom želimo da spojimo Banjaluku sa Beogradom – rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da EU više ne radi na proširenju, da nema konsenzusa o tome da primi nove zemlje u članstvo, dok prema njegovim riječima u BiH fingiraju priču o 14 tačaka za koje znaju da ne mogu biti provedene.

Predsjednik SNSD-a tvrdi i da je uvijek kada se pojavio neki problem između Sarajeva i Banjaluke opozicija u RS bila na strani Sarajeva, te ocijenio da najave o ujedinjenju opozicionih blokova iz RS i Federacije BiH /FBiH/ da se sa vlasti smijene SNSD, SDA i HDZ BiH nisu opoziciona, već pamet stranaca.

Dodik je istakao da SNSD nema ništa sa SDA, ali da sa HDZ-om BiH ima partnerske odnose, dodajući da se stranka koju vodi nikada nije ujedinila s jednima ili drugima.

“To što opozicija iz RS pokušava napraviti s opozicijom u FBiH već se manifestuje. Dakle, to me uopšte ne iznenađuje i tu treba reći da je to smislio neko od mentora sa strane i stranaca koji su rekli da bi to bilo dobro. Pa, eto neka izvole”, rekao je Dodik.

On je ponovio da SNSD nije nikakvu predizbornu i postizbornu koaliciju pravio sa SDA i HDZ.

“Mi smo kao pobjednici u RS uzeli ono što nam pripada u pogledu predstavljanja RS i nikada nismo imali istinsku želju, ni namjeru da to radimo sa SDA. Oni su naprosto tamo u FBiH pobjednici. Mi nismo ti koji će birati između toga ko je tamo bolji ili lošiji. Onaj koga tamo izabere narod biće u strukturama vlasti i to bi trebalo biti normalno. Prošli mandat to nije bilo, pa smo vidjeli zastoj”, rekao je Dodik i naglasio da je na tom planu dobro što je RS ponovo afirmisala svoje principe i stavove.

Predsjednik SNSD-a pozvao je danas opoziciju u RS da razgovaraju o inicijativi za razgovor i dijalog između RS i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

– Evo pozivam ih da razgovaramo. Neka oni odrede mjesto i vrijeme i ja ću doći. A ja ih pozivam na razgovor – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da su svi pokušaji SNSD-a u prošlosti da razgovara sa opozicijom bili izvrgnuti nekom podsmijehu.

– Јa bih volio, naravno, da do toga dođemo, ali sa ovakvom opozicijom i njihovim rukovodstvom, koji su već prodati, koji su nekoliko puta već izdali RS, ne možemo očekivati nikakav konsenzus. Biće pravo čudo ako oni budu uključeni u taj konsenzus. Јa ću biti iznenađen, ali će mi biti drago da se to desi, mada nisam siguran – rekao je Dodik.

On je istakao da u svakom slučaju SNSD ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS da izglasa te platforme.

Dodik tvrdi da, ako SDS i PDP neće da učestvuju u ovome i budu dio zajedničke platforme u ime RS, oni se sami isključuju, odnosno oni sami to ne žele.

– Za nas je najvažnije i najgore da su oni dio bloka sa SDA, oni nisu dio bloka s nama – tvrdi Dodik.