BiH

Član Predsjedništva BiH

Dodik tvrdi da su Tadić “smijenili muslimani”, obrušio se i na Schmidta

20/10/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Uoči samog glasanja visoki predstavnik Christian Schmidt je upozorio poslanike NSRS da ne ugrožavaju živote građana napominjući da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jedina legitimna

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a održao je danas press konferenciju u Banja Luci nakon što je NSRS usvojila Prijedlog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se planira osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS. Uoči samog glasanja visoki predstavnik Christian Schmidt je upozorio poslanike NSRS da ne ugrožavaju živote građana napominjući da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jedina legitimna.

Dodik se danas obrušio na visokog predstavnika i kazao “da je ovo zemlja i da ima prava i pravde neko bi protjerao visokog predstavnika”.

“Nema visokog predstavnika dok ga ne imenuje Vijeće sigurnosti UN-a. Vidimo da se počelo prijetiti svakom članu NSRS i ovo je nova praksa. Zdravstvo i regulacija oblasti je u isključivoj nadležnosti entiteta. Mi idemo dalje s procedurom, Vijeće naroda zajedničko usaglašavanje i Ustavni sud RS. I tek kad se provede ta procedura stupit će na snagu”, kazao je Dodik.

Istakao je da će nastaviti dalje sa vraćanjem nadležnosti te da nisu za rušenje teritorijalnog integriteta.

“Nikakvih bezbjedonosnih ugrožavanja neće biti. RS nema namjeru da sa bilo kakvim bezbjedonosnim snagama ulazi u Federaciju. Nastavljamo da se borimo za mir, za ekonomiju”, kazao je Dodik.

Osvrnuo se i na smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić navodeći da je za smjenu glasalo “šest muslimana” te da je ovakva BiH nemoguća.

Dodik tvrdi da je “RS stabilna i kada je riječ o fiskalnoj politici”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.