Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi proglas

Dodik u migrantima vidi teoriju zavjere: Evropa daje pare, dovoljno za alarm u RS-u

dodik_osiguranje

Migrante niko neće dirati, ali ih nećemo ovdje ni ugošćavati i smještati u centre, ustvrdio je Dodik

Ne prođe ni jedan dan, a da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, putem Srne – novinske agencije iz RS-a, ne objavi kakav monolog u kojem iznosi kontraverzne, često i rigidne stavove.

Ni danas nije izuzetak. U današnjem “proglasu” na meti su se našli migranti. Prvo je rekao da niko ne zna koliko ima migranata u BiH, nakon čega je zaključio da sama činjenica da Evropa nudi ozbiljan novac da ti migranti ostanu, predstavlja neku vrstu alarma za Republiku Srpsku.

“To je za nas neka vrsta alarma. Mi u Republici Srpskoj smo rekli – u redu, niko ih neće dirati, ali ih nećemo ovdje ni ugošćavati i smještati u centre”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, za sada je zvaničan podatak o 4.000 migranata, ali koliko ih je tačno u BiH niko ne zna.

On je ocijenio da je granica BiH porozna, a najveću odgovornost, po njemu, snosi vlast u Sarajevu koja je ignorisala činjenicu što migranti prolaze, te da se sada vide loši efekti takve, “neodgovorne politike”.

Dodik je nadmašio sam sebe pa je ustvrdio da se vidi da tu postoje “neke druge tendencije”, koje nisu samo humanitarnog karaktera, nego i pitanje gdje se stacioniraju.

On je naveo da su migranti pretežno smješteni u Federaciji BiH, u oblasti Bihaća, gdje su, tvrdi. počinili mnogo nasilja i pljački, pa je i lokalno stanovništvo veoma uznemireno i traži pomoć.