sastanak s putinom

Dodik u Moskvi opravdavao brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu

dodik moskva putin
FOTO: Screenshot / RTRS

Dodik je još jednom ustvrdio da se BiH nije pridružila sankcijama protiv Rusije

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sastao se danas u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

-Republika Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu samo na jednu stranu – prenio je RTRS Dodikovu izjavu.

Dodik je u svojoj izjavi opravdavao brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu koja je počela u februaru prošle godine, nakon čega su ruske snage sravnile sa zemljom nekoliko ukrajinskih gradova i počinile užasne zločine nad građanima te zemlje.

-I mi mislimo da Ruska Federacija koja je uporno se borila za svoj bezbjedonosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbijedi te garancije, naprosto bila prisiljena vezano za ovu vojnu operaciju – kazao je Dodik.

Dodik je još jednom ustvrdio da se BiH nije pridružila sankcijama protiv Rusije.

-Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara – ustvrdio je Dodik.