Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"cnn"

Danilov: Dio Bakhmuta i dalje pod kontrolom ukrajinskih odbrambenih snaga

bakhmut bahmut
FOTO: Screenshot

Sekretar NSDC-a je napomenuo da je odluka da se ovaj grad zadrži što duže dovela do uništenja ogromnog broja okupacionih trupa

Ako Rusi vjeruju da su zauzeli Bakhmut, to nije istina, dio Bahmuta je i dalje pod kontrolom ukrajinskih odbrambenih snaga, rekao je sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov u intervjuu za CNN, prenosi Ukrinform.

– Ako oni vjeruju da su zauzeli Bahmut, mogu reći da to nije istina. Od danas je dio Bakhmuta pod našom kontrolom – rekao je Danilov.

Sekretar NSDC-a je napomenuo da je odluka da se ovaj grad zadrži što duže dovela do uništenja ogromnog broja okupacionih trupa.

– Kada je u pitanju Bahmut, to su bile odluke donesene na strateškom nivou. Odbrambena operacija je bila stalno pod kontrolom na sastancima štaba Glavnog komandanta. Shvatili smo zašto to radimo. U pravcu Bahmuta poginuo je veliki broj ruskih vojnika, ne samo Wagnerovih, već i specijalnih snaga, zračno-desantnih trupa i predstavnika drugih rodova ruske vojske. Uništena je ogromna količina opreme, a tu su potrošili ogromnu količinu municije. To je bila naša strateška odbrambena operacija, koja je za nas bila uspješna, s obzirom da smo 10 mjeseci držali teritoriju gdje smo ih svakodnevno uništavali. Nisu mogli uzeti Bahmut 10 mjeseci. Čime se mogu pohvaliti? – dodao je Danilov.

Naglasio je i da će Rusija to sigurno osjetiti kada predsjednik Ukrajine odluči da krene u kontraofanzivu.

– Radimo po našem planu, imamo ga. Jasno smo svjesni kada, gdje, kako i šta treba početi”, rekao je on.

– Konačna odluka je na predsjedniku, sastanku štaba (Vrhovnog komandanta). Kada se donese odluka Rusija će to sigurno osjetiti – rekao je Danilov.

Kako je prenio Ukrinform, zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar rekla je da su ukrajinske oružane snage ostvarile manji napredak na sjeveru i jugu Bahmuta.