Član Predsjedništva BiH

Dodik: Za ANP neću glasati ni u ovom mandatu, ni u narednom kojeg ću sigurno dobiti

dodik

Dodik je potvrdio da je ANP skinut sa dnevnog reda današnje sjednice

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kazao je da on ne zna kako se Godišnji nacionalni plan (ANP) našao na dnevnom redu, a da on nije bio protiv da i ostane.

„Ja bih glasao protiv i da je ostao“, kazao je Dodik, napomenuvši da je 15 tačaka skinuto s dnevnog reda.

„Vrlo je iluzorno očekivati da se nastavi sa vanrednom sjednicom Predsjedništva. Ovo je bilo protiv Sporazuma koji vrijedi do 5. septembra, pa ćemo se izjašnjavati opet. Nije pristojno što Izetbegović tumači nešto što nema u Sporazumu. Prije svega mislim na ANP. Nema potrebe da razgovaramo o ANP, srpska strana neće glasati za njega. NATO je za nas neprihvatljiv. Neću glasati za taj famozni plan ni u kom obliku, jer je put u NATO za nas neprihvatljiv. Ni u ovom mandatu u Predsjedništvu BiH, a ni u narednom koji ću sigurno dobiti, neću glasati za ANP. Postoje odluke oko NATO-a koje su donošene ranije, i mi ih ne možemo poništiti, ali isto tako nećemo donositi nikakve nove odluke.“, kazao je Dodik.

On je napomenuo da se sjednica nije pripremala sistematski jer se skinulo čak 15 tačaka.

„Ovo nije kupovanje vremena jer mi nećemo glasati za ANP ni u kakvom obliku. Ostaje da čekamo 5. septembar. Mi ćemo odlučivati hoćemo li ostati u ovoj većini ili nećemo. U mom mandatu, a vjerujem i kasnije neće doći do glasanja o ANP-u. Bakir nakon 5. septembra nek principe nosi kući“, dodao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH kazao je da Izetbegović interpretira Sporazum kako želi.

“U Briselu su nam rekli da trebamo tri stvari da uradimo da certificiramo univerzitete, što je ovaj Bošnjak direktor opstruirao ne dajući certifikat Univerzitetu RS, formiramo vlast i završimo priču o romingu. To je za mene bilo optimistično, ali sam prevaren. Nema razloga da ostanem u razgovorima s Izetbegovićem koji je sklon promjenama”, dodao je Dodik.