Ratni zločini

Stanišić i Župljanin će zatvorske kazne izdržavati u Poljskoj

Stanišić i Župljanin

U presudi Stanišiću i Župljaninu među najtežim zločinima je ubijanje oko 200 muslimanskih zarobljenika na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. U augustu 1992. odvedeni su na Korićanske i tamo strijeljani, a nakon toga i bačeni u provaliju

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS Mićo Stanišić i nekadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti Banja Luka Stojan Župljanin u zatvoru u Poljskoj će izdržavati zatvorske kazne od po 22 godine, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), prenosi Anadolu Agency (AA).

U presudi Stanišiću i Župljaninu među najtežim zločinima je ubijanje oko 200 muslimanskih zarobljenika na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. U augustu 1992. odvedeni su na Korićanske i tamo strijeljani, a nakon toga i bačeni u provaliju.

Iz Mehanizma je navedeno da je donesena odluka da će Mićo Stanišić i Stojan Župljanin izdržavati kaznu u Republici Poljskoj.

“Uzimajući u obzir da je Republika Poljska, putem dopisa poslanog po ovlaštenju ministra pravde Republike Poljske sekretaru Mehanizma, izrazila spremnost da sprovede preostali dio kazne koju je Župljaninu izrekao MKSJ”, saopćeno je iz Mehanizma.

Optužnica protiv Stanišića i Župljanina sadržavala je deset tačaka. Tri tačke su se odnosile na kršenje zakona i običaja ratovanja, a preostalih sedam na zločine protiv čovječnosti.

Stanišić je bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik Centra službi bezbjednosti Banja Luka i član Kriznog štaba Autonomne regije Krajine.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu pred Haškim tribunalom počelo je 14. septembra 2009. godine, a 27. marta 2013. izrečena im je prvostepena presuda.

Sudsko vijeće osudilo je Stanišića i Župljanina na po 22 godine zatvora 27. marta 2013. godine. Oni su osuđeni zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva u brojnim općinama u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Obojica su proglašeni krivim za zločine počinjene u dvadesetak opština širom BiH, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u cilju trajnog i nasilnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata s velikih dijelova teritorije BiH, koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu.

Prvobitne optužnice Međunarodnog suda protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina podignute su 2005, odnosno 1999. godine.

Mićo Stanišić se predao i 11. marta 2005. prebačen je u nadležnost Međunarodnog suda. Stojan Župljanin je uhapšen i prebačen u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda 21. juna 2008. godine. Pretresno vijeće je odobrilo zahtjev Tužilaštva za spajanje ova dva predmeta u septembru 2008. godine. Obojica optuženih su se 20. novembra 2008. godine izjasnila da nisu krivi ni po jednoj od optužbi.

Tužilaštvo je počelo s izvođenjem svojih dokaza 14. septembra 2009, a završilo 1. februara 2011. nakon što je pozvalo 127 svjedoka. Izvođenje dokaza odbrane je počelo 11. aprila 2011, a okončano je 8. decembra 2011. Odbrana je pozvala ukupno 17 svjedoka. Vijeće je pozvalo tri svjedoka. Završne riječi su iznesene od 29. do 1. juna 2012.