Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik za vilu u Beogradu dao 850.000 u gotovini

dodik-vila

Dokumenti postoje, tokovi novca ne mogu se nigdje i nikada sakriti pa istraga Tužilaštva BiH o tome kako je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, postao vlasnik vile u bogataškom beogradskom naselju Dedinje, neće dugo trajati, a zvanično je počela prošle sedmice, pieš Dnevni list.

Pokupili dokumentaciju

Da bi spriječio tu i neke druge istrage koje se vode protiv njega i njegovih najbližih saradnika i prijatelja, Dodik je naredio Vladi RS i svojim zastupnicima u Narodnoj skupštini RS pa su prošle sedmice donijeli odluku o prekidu svih odnosa između institucija tog entiteta sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i SIPA-om. Time su dvije najvažnije državne pravosudne institucije i najvažnija državna policijska institucija službeno proglašene nepoželjnim u RS i zabranjeno im je, odlukom Narodne skupštine RS da djeluju u tom entitetu.

Kako saznajemo, Dodik je naprosto pobjesnio kada je saznao da je Slobodan Majkl Pavlović, vlasnik Pavlović banke koja mu je dva puta odobrila jedan te isti kredit za kupovinu vile u Beogradu, samoinicijativno zatražio da bude saslušan u Tužilaštvu BiH.

Pavlović je rođen prije 75 godina u Popovima kod Bijeljine, a 1965. otišao je u SAD i razvio je biznis u Čikagu. Godine 1991. postavio je temelje, a pet godina kasnije završio izgradnju svog Pavlovića mosta kod Bijeljine gdje je granični prijelaz za Srbiju i od tada ubire ogroman novac od mostarine. Vlasnik je univerziteta Slobomir u Bijeljini, zatim nekoliko kompanija, član je Senata RS i jako je utjecajan u političkom vrhu RS, prije svega u Dodikovom SNSD-u.

U Tužilaštvo BiH on je dva sata davao iskaz pred glavnim državnim tužiteljem Goranom Salihovićem i dvojicom postupajućih tužitelja kao svjedok.

Dnevni list neslužbeno saznaje kako bi se taj njegov status svjedoka mogao narednih dana promijeniti i da bi mogao biti osumnjičen zbog malverzacija sa kreditom Dodiku za kupovinu vile. Sredinom prošlog mjeseca u Pavlovića banku ušli su istražitelji SIPA-e i izuzeli 59 dokumenata koji se odnose na kredit Dodiku i poslove sa Investiciono – razvojnom bankom RS i Bobar bankom. Prema informacijama do kojih smo jučer došli, istraga o Pavlovićevom poslovanju se proširila.

Kako je Dodik postao vlasnik vile u beogradskoj ulici Vaska Pope broj 16 čija je površina 341 kvadratni metar, koja ima garažu od 45 kvadrata i pomoćnu prostoriju veličine 65 kvadratnih metara?

Fiktivni kredit

Kuća je bila vlasništvo Komercijalne banke iz Beograda i Dodik je početkom 2007. dogovorio da je kupi. Prema relevantnoj dokumentaciji, on je 3. marta 2007. uplatio 100.000 eura na ime kapare, a 16. maja te godine sa Komercijalnom bankom kao kupac zaključio je ugovor o kupoprodaji kompletne nekretnine.

Tog dana on je sa svog računa u Pavlović banci prebacio 750.000 eura na svoj račun u beogradskoj Komercijalnoj banci. Nakon toga, uknjižio se kao vlasnik vile bez ikakvih hipoteka i tereta. Od 31. januara 2008. kuću izdaje pod kiriju.

Sudeći po dokumentaciji do koje su došli istražitelji, Dodik nije ni dobio kredit nego je kuću platio gotovinom, a godinu kasnije mu je fiktivno odobren kredit kako bi pokrio i sakrio porijeklo 850.000 eura.

Kada se digla bura, sam Dodik je izjavio da je podigao kredit i kupio vilu u Beogradu, dao za to ličnu mjenicu i stavio je pod hipoteku. Međutim, u dokumentaciji nema dokaza za te njegove tvrdnje i iz nje se vidi da mu je Pavlović banka dva puta dala isti kredit i da je za njega otplaćivala kreditne rate!

Sada se i istražuje je li za tu i takvu “operaciju” nagrađen Slobodan Majkl Pavlović, odnosno njegova privatna kompanija “Aqua city” koja je za izgradnju “vodenog grada” od Investiciono-razvojne banke RS dobila kredit u iznosu pet miliona maraka uz uvjet da kompletna transakcija i isplata novca u tri tranše ide isključivo preko Bobar banke koja je nedavno propala. U maju ove godine Okružno tužilaštvo Bijeljena podiglo je optužnicu protiv Blage Blagojevića, direktora “Aqua city” i tereti ga da je počinio obmanu pri dobivanju kredita.

Dodiku je prema službenoj dokumentaciji Pavlović banke, kredit od 750.000 eura odobren 27. juna 2008. , godinu i više nakon što je postao vlasnik vile na Dedinju i istog dana je dobio novac. Detalji dosadašnje istrage, što je sasvim razumljivo drže se u tajnosti, a prema nekim izvorima on na svom računu u Pavlović banci u maju 2007. nije imao 750.000 eura iz čega se izvodi zaključak da je i banka učestvovala u ovom mutnom poslu, zapravo teškom krivičnom djelu.