Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član predsjedništva BiH

Dodik zadovoljan sastankom s Escobarom: Složili smo se i isključili opciju rata

Sarajevo: Milorad Dodik ugostio zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Gabrijela Escobara
08.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik primio je u posjetu zamjenika pomocnika drzavnog sekretara SAD-a Gabrijela Escobara.

“I Escobar i ja smatramo da tema rata nema nikakvog realnog osnova, ni ja ni niko iz RS rat nismo prizivali kao opciju”, naveo je Dodik na početku obraćanja kazavši kako rat nije opcija u rješavanju ovog problema

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog američkog sekretara Gabrielom Escobarom u Predsjedništvu BiH, te izrazio zadovoljstvo sastankom.

“Ni ja ni bilo ko iz RS nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir i stabinost. RS će nastaviti da brine o sebi, jer je to jedini način da se očuva ustavna BiH”, rekao je Dodik.

Kaže da je Escobaru iznio konkretne prijedloge navodeći da “svi oni koju zveckaju oružjem u BiH, trebaju da budu predmet brzih intervencija“.

“Protiv takvih treba da se usmjere međunarodne snage. Niko ne smije da upotrebljava oružje protiv drugih”, naglasio je Dodik.

Problem s Oružanim snagama BiH, kako navodi Dodik, je što se ne mogu popuniti kvote koje pripadaju Hrvatima i Srbima, a da neće da te kvote popune “muslimanski” kadrovi i da se stvori “muslimanska vojska”.

Upoznao je, kaže, Escobara sa namjerama da “sve političke akcije budu ustavne akcije”.

“Nemamo namjeru da urušavamo teritorijalni integritet. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što se krši Ustav. Mi smo za ustavnu BiH”, kazao je Dodik.

Govoreći o Dejtonu podvukao je da načelno po tom pitanju nema problema sa Escobarom.

“Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vazana za stalno otimanje od RS, stalnu destabilizaciju RS. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što je kršen Ustav”, ustvrdio je Dodik.

“Drago mi je što smo se sastali, Escobar je moj stari poznanik, lično smo se dobro upoznali i tokom njegovog prethodnog boravka u BiH”, naglasio je Dodik.

Dodik kaže i da je sastanak Komšića i Džaferovića sa Escobarom bio “ubod komarca”, a njegov sastanak sa Escobarom “susret džinova”.

Ranije su sastanke sa Escobarom imali Željko Komšić i Šefik Džaferović. Obojica su prenijeli Escobarovu poruku da rat neće biti i da Dejtonski mirovni sporazum ostaje osnov za bilo kakvo djelovanje.

Kada je riječ o eventualnim sakcijama, i Komšić i Džaferović su istakli da o tome nisu razgovarali sa Escobarom.