Razgovor s Michaelom Haltzelom

Dugogodišnji saradnik Bidena za Fokus: Dodiku neće biti dopušteno da cijepa BiH!

Michael Hatzel

EU i SAD trebaju jasno staviti do znanja da visoki predstavnik Schmidt zadržava sva ovlaštenja svog ureda i da će ga podržati u odbrani Daytona

Prvi čovjek američke organizacije Transatlantic Leadership Network Michael Haltzel, profesor na Institutu za vanjsku politiku Univerziteta “Johns Hopkins“ u Washingtonu, koji je bio dugogodišnji saradnik Josepha Bidena kada je on bio na funkciji američkog senatora, u razgovoru za Fokus.ba osvrnuo se na aktuelna dešavanja na relaciji UN-SAD-BiH.

Razgovarao: A. DUČIĆ

On smatra da je ishod zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o BiH bio duboko razočaravajući.

-Za EU i SAD je bilo poniženje što je visoko talentovanom i objektivnom novom međunarodnom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu zabranjeno da govori zbog protivljenja Kine i Rusije, a sve u ime Milorada Dodika. OHR je time potkopan, a sa njim i Dejtonski mirovni sporazum – smatra Haltzel.

Haltzel, koji je bio na čelu niza uglednih organizacija u SAD-u, među kojima su West European Studies, Woodrow Wilson Centar, Academic Affairs, Aspen Institute Berlin, dao je i svoje viđenje o političkoj situaciji u BiH, s naglaskom da to čini sa 7.500 kilometara udaljenosti.

-Drugim riječima, nisam upoznat sa suptilnostima koje bi posmatrač na terenu mogao da shvati. Iz daleka mi je, međutim, jasno da se situacija značajno pogoršala. Gospodin Dodik, koga sam poznavao i nekada poštovao, veoma je inteligentan čovjek. Kakav god bio njegov krajnji cilj, on mora shvatiti da mu neće biti dopušteno da cijepa Bosnu i Hercegovinu. Sada kada je EUFOR-u ponovo produžen mandat, trebalo bi ga proširiti kako bi ponovo imao stvarnu sposobnost djelovanja. Dio EUFOR-a trebao bi biti stalno baziran u Brčkom kako bi spriječio bilo kakve secesionističke poteze Republike Srpske – kazao je Haltzel.

On dalje ističe da je izborna reforma u Federaciji neophodna, ali „Draganu Čoviću i HDZ-u se ne može dozvoliti da odlučuju ko je „pravi Hrvat“.

-EU i njene članice, kao i SAD, trebaju jasno staviti do znanja da visoki predstavnik Schmidt zadržava sva ovlaštenja svog ureda i da će ga podržati u odbrani Daytona – kazao je Haltzel.

On, pak, naglašava da se u osnovi ovih poteškoća nalazi niz drugih problema – ekonomski, socijalni i široko rasprostranjen korupcije u svim etničkim grupama.

-To su, naravno, bolesti koje pogađaju i mnoge druge zemlje. Ali u nekoliko njih problemi su otežani političkom nestabilnošću, koju su pogoršale i strane sile – kazao je Haltzel.