Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući predsjedništva bih

Dodik: Zakazao sam sjednicu čisto da Komšić pokaže da se nešto brine

komsic-dodik3332

Savjet ministara BiH koji je trebao da bude rješenje za migrantsku krizu postao je problem jer ništa nije učinio, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Niko neće postaviti vojsku između RS i Srbije, izjavio je danas Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine govoreći o sjednici Predsjedništva BiH zakazanoj za sutra, javlja Anadolu Agency (AA).

Komentarišući inicijativu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH da se održi sjednica o migrantskoj krizi Dodik je podsjetio da je već održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je razmatrana migrantska situacija kada je Savjet ministara BiH zadužen da napravi cjelovit plan, što nije urađeno.

“Savjet ministara BiH koji je trebao da bude rješenje za migrantsku krizu postao je problem jer ništa nije učinio. Nije mi problem, već sam zakazao sjednicu sutra, ali mislim da će to biti jalova priča koja neće dati nikakav rezultat jer nemamo Savjet ministara BiH koji bi mogao operativno nešto da uradi. Ova sjednica čisto je da Komšić pokaže da se nešto brine, ali tu brigu trebalo je pokazati prije. BiH sve što je trebala učiniti u pogledu migrantske krize učinila je pogrešno. Migranti su ušli i oni su ovdje problem konkretnih ljudi u USK-a”, rekao je Dodik i dodao da je trebalo spriječiti ulazak migranata.

Ponovio je da RS ne prihvata da se na području tog entiteta prave migrantski centri, a da je stava da bi se centri trebali praviti u Evropi gdje su migranti krenuli i gdje postoje kapaciteti za rješavanje tog problema.

Komentarišući informaciju da će MUP Federacije BiH formirati rezervni sastav policije Dodik je rekao: “Neka im je sretno, mi se ne petljamo u njihove stvari”.

“Ako cjene da im treba taj sastav za povećanje bezbjednosti to je ok, mi smo procjenili da nam treba”, kazao je Dodik.

Istakao je da je traženo sporazumom da se “federalne policijske snage rasporede na prostor RS i to se neće desiti”.

“Ako neko smatra da treba da se angažuje policija RS da čuva granicu onda će to policija RS uraditi i ne treba nam nikakva ispomoć”, rekao je Dodik.

Govoreći o pismu koje je Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, uputila članovima Predsjedništva BiH, u kojem je tražila hitnu reakciju i da obavijeste Ujedinjene narode i Evropsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija BiH Dodik je rekao da se slaže da prvosuđe ničemu ne služi već samo da prozivodi afere. Naglasio je da na nivou BiH postoji Sud, Tužilaštvo i VSTS koji po ustavu nisu predviđeni.

“To je bila kreacija onih koji predstavljali Evropsku uniju, visokog predstavnika koji je u ime Ujedinjenih nacija nešto radio, pošto su oni to kreirali na nezakonit, neustavan način sada njih obavješavati o tome ima možda smisla samo zbog javne galame”, kazao je Dodik.