BiH

predsjedništvo bih

Dodik zatražio ostavku Džaferovića: Ako ne ode sam pokrenut ću njegovu smjenu

17/05/2022
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

"Predsjedavajući predstavlja Predsjedništvo, a ne sebe. Džaferović odlazi na međunarodne skupove i iznose svoje stavove i zato sam tražio njegovu ostavku", rekao je Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, zatražio je ostavku Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer kako je naveo “iznosi svoje privatne stavove što je krah institucionalnog sistema BiH”.

On je nakon sjednice Predsjedništva BiH rekao da je njemu kao članu Predsjedništva BiH “neprihvatljivo kršenje Ustava, a to je postala uobičajna praksa od druga dva člana Predsjedništva BiH”.

– Imali smo sjednicu Predsjedništva sa poznatim dnevnim redom, ali osnovna stvar o kojoj smo pokušali diskutovati ovdje i zbog čega sam tražio da Džaferović podnese ostavku je zato što je prekršio Ustav. Radi unilateralno. U tom pogledu je vrlo jasno da predsjedavajući Predsjedništva treba da predstavlja usaglašeno stavove. On govori privatne stavove i zato sam tražio da ponese ostavku, rekao je Dodik.

On je najavio da će, ukoliko Džaferović to ne uradi, do sljedeće sjednice Predsjedništva, pokrenuti kao tačku dnevnog reda njegovu smjenu.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.