BiH

Sud BiH

Agan Ramić oslobođen optužbi za zločin u Konjicu

17/05/2022

Oštećeni se prema presudi upućuje na parnicu po imovinsko-pravnom zahtjevu, dok se Ramić oslobađa troškova obavezne naknade krivičnog postupka u ovom predmetu

Sudsko vijeće Državnog suda oslobodilo je prvostepenom presudom Agana Ramića, optuženog za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine, navodeći da Tužilaštvo nije dokazalo pravnu kvalifikaciju koja mu se stavlja na teret, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Optužnicom se Ramić tereti za zločin protiv čovječnosti, što prema mišljenju Vijeća nije dokazano u ovom predmetu.

“Tužilaštvo nije ponudilo konkretne dokaze za tu pravnu kvalifikaciju”, kazala je Dalida Burzić, predsjedavajuća Vijeća.

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Konjic Armije Bosne i Hercegovine, obučen u uniformu Armije i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici stoji da je optuženi, kada je Živak uspio da uhvati janje, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici Teritorijalne odbrane.

Oštećeni se prema presudi upućuje na parnicu po imovinsko-pravnom zahtjevu, dok se Ramić oslobađa troškova obavezne naknade krivičnog postupka u ovom predmetu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.