sjećanje na jasenovac

Dodik: Zavjetujemo se na trajni mir, a ne na sukobe i ratove

donjagradina

Zahvalio je i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milovaniću, koji se, kako je naveo, “distancirao od ustaških zločina, što pokazuje da u regiji ima snage da se prevaziđe teška prošlost“

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Donjoj Gradini pozvao da se zadrži sjećanje na stradanje u Jasenovcu u vrijeme NDH, naglasivši da to ne znači da se poziva na rat i sukobe, već na mir.

– U Donju Gradinu dolazimo kako bi se svi zavjetovali na trajni mir. Ne dolazimo da bi se zavjetovali na nove sukobe i ratove, nego na mir. Vjerujem u svijest nacija u regionu da sačuvamo dragocjeni mir – naveo je Dodik.

Zahvalio je i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milovaniću, koji se, kako je naveo, “distancirao od ustaških zločina, što pokazuje da u regiji ima snage da se prevaziđe teška prošlost“.

-Nama ne smetaju ni Bošnjaci, niti Hrvati, ali mjesta našeg stradanja moraju biti opomena i zalog za budućnost, i to je prioritet RS, koja želi živjeti u slobodi. Nećemo ići na štetu drugih naroda, ali nećemo ni sebe zapostaviti – dodao je Dodik u Danjoj Gradini na obilježavanju Dana sjećanja na jasenovačke žrtve ustaškog zločina.

Pozvao je na okupljanje oko ideje evropskog mira u vrijeme pandemije koronavirusa, koja će ostaviti i velike ekonomske posljedice, koje će se morati sanirati.

-Očekujemo izazovno vrijeme i mnogi procesi, i politički i ekonomski u regionu i svijetu, nakon pandemije, bit će složeni – rekao je on i zbog toga pozvao na mir i saradnju među narodima i državama u Evropi, SAD-u, Velikoj Britaniji, Kini, Rusiji…

Dodao je i da RS ostaje na odbrani dejtonskog uređenja BiH, bez obzira što je ono “značajno skrnavljeno te da saradnja RS sa Srbijom nije na štetu nekog drugog naroda”.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović podsjetila je na strahote stradanja u logorima kompleksa Jasenovac te istakla da danas živimo u slobodi i želimo da sve buduće generacije žive bez straha od gubitka te slobode, ali da se pamti stradanje u Jasenovcu.

– Želimo da živimo u miru sa drugima. Voljeli bismo da nijedan narod nije kočnica iskazivanju potencijala, kreativnosti i sposobnosti bilo kojeg drugog naroda na našim prostorima – navela je Cvijanović.

Podsjetila je da je prošlo 75 godina od kako su posljednji zatvorenici izvršili proboj iz jasenovačkih logora smrti.

-Šanse da se izbavite iz jasenovačkog pakla bile su minimalne i tek svaki deseti učesnik proboja je preživio, dok je hiljade i hiljade logoraša ubijeno upravo tih dana – navela je Cvijanović.

Osim zvaničnika bh. entiteta RS obilježavanju u Donjoj Gradici, u specifičnim okolnostima zbog koronavirusa, prisustvovali si predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johan Satler, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, američki ambasador Eric Nelson…

Izostalo je prisustvo građana, jer su poštovane mjere zabrane okupljanja i primjenjene preporuke zaštite u vrijeme epidemije virusa korona.

Zvaničnici RS su istakli da je pandemija virusa korona spriječila predstavnike Srbije da prisustvuju obilježavanju u Donjoj Gradini, koji su vijence položili u Sremskoj Mitrovici.