Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stranačka uslovljavanja

Dodik želi “ubaciti” svog čovjeka, SDA to “ne želi da čuje”, Čović davno postavio uslov

covic izetbegovic dodik

Odavno je poznato da je uslov za formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da HDZ predloži predsjednika Federacije

Bosna i Hercegovina još nema formiranu vlast na nivou Federacije. Vijeće ministara prvi put funkcioniše u krnjem sastavu. I dok se broje krvna zrnca koliko je na vodećim pozicijama Bošnjaka, Srba i Hrvata, dobro upućeni u situaciju tvrde da su na sceni nikad gora uslovljavanja za stranački podobne kadrove.

Odavno je poznato da je uslov za formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da HDZ predloži predsjednika Federacije. Ova stranaka to uslovljava usvajanjem izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Poziciju potpredsjednika u Federalnoj Vladi želi SNSD. Nedavno je to objelodanio prvi čovjek ove stranke, javlja BHRT,

Zašto je Miloradu Dodiku zanimljiva ova pozicija? Analitičari tvrde: zbog jakih nadležnosti i mogućnost blokiranja. SDA, barem za sada, ne želi popustiti Dodikovim željama.

– SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti FBiH. Dokle god potpredsjednik FBiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS je reducirana na protokolarne funkcije i dok god u vlasti RS nema ministara iz SDA, takvi prijedlozi neće imati kredibilitet, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

– Stvar ovdje u RS treba da se vezuje za imenovanje našeg kadra u Federaciji. To što oni to ne žele, to je njihova stvar, ali od toga zavisi da li će oni dobiti nešto ovdje, tvrdi Željka Cvijanović, predsjednica enititeta RS.

Očekivanja SNSD-a da uđe u vlast Federacije Bosne i Hercegovine vjerovatno se temelje na obećanju koalicionih partnera. Međutim, takva kombinatorika ništa dobro neće donijeti, smatraju u SDP-u.

– SDA je isporučilla državu Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, a sada treba, pored Dragana Čovića, i Federaciju da isporuče također Miloradu Dodiku. Mislimo da bi bilo pogubno, kaže Damir Mašić iz SDP-a.

Pogubno je što umjesto stručnih na svim pozicijama u državi imamo stranačke kadrove. O tome najbolje govori novi Savjet ministara, koje prvi put u istoriji funkcioniše u krnjem sastavu. U igri je još mnogo toga. Izbor prvog čovjeka SIPA-e i OBA-e nije obično kadrovsko pitanje.

Ulog za ovu pogodbu biće veliki, tvrdi Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

– Treba znati da su SIPA i OBA posljednja karika, nedostajuća karika u potpunoj kontroli pravosudnog sistema i vladavine prava u BiH, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

I dok u našoj zemlji sve kontroliše podoban kadar, zašto godinama slušamo priču o nedostaku legitimnih Srba i legitimnih Bošnjaka u oba bh. entiteta?

– Sigurna sam da ima legitimnih Srba u Federaciji kao što ima i legitmnih Bošnjaka u RS. Ali postojeća vlast ne želi takve ljude jer njima ne trebaju stručni nego podobni, tvrdi novinarka Amina Čorbo Zećo.

Rasplet u vezi sa formiranjem vlasti koji pratimo 15 mjeseci nakon Opštih izbora neće nam donijeti ono što bismo željeli. Stručnjake koji će raditi za državu i građane. Imaju li bh. građani, ovo malo što ih je ostalo, strpljenja čekati promjene. I jesu li one moguće?