BiH

Stranačka uslovljavanja

Dodik želi “ubaciti” svog čovjeka, SDA to “ne želi da čuje”, Čović davno postavio uslov

28/01/2020

Odavno je poznato da je uslov za formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da HDZ predloži predsjednika Federacije

Bosna i Hercegovina još nema formiranu vlast na nivou Federacije. Vijeće ministara prvi put funkcioniše u krnjem sastavu. I dok se broje krvna zrnca koliko je na vodećim pozicijama Bošnjaka, Srba i Hrvata, dobro upućeni u situaciju tvrde da su na sceni nikad gora uslovljavanja za stranački podobne kadrove.

Odavno je poznato da je uslov za formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da HDZ predloži predsjednika Federacije. Ova stranaka to uslovljava usvajanjem izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Poziciju potpredsjednika u Federalnoj Vladi želi SNSD. Nedavno je to objelodanio prvi čovjek ove stranke, javlja BHRT,

Zašto je Miloradu Dodiku zanimljiva ova pozicija? Analitičari tvrde: zbog jakih nadležnosti i mogućnost blokiranja. SDA, barem za sada, ne želi popustiti Dodikovim željama.

– SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti FBiH. Dokle god potpredsjednik FBiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS je reducirana na protokolarne funkcije i dok god u vlasti RS nema ministara iz SDA, takvi prijedlozi neće imati kredibilitet, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

– Stvar ovdje u RS treba da se vezuje za imenovanje našeg kadra u Federaciji. To što oni to ne žele, to je njihova stvar, ali od toga zavisi da li će oni dobiti nešto ovdje, tvrdi Željka Cvijanović, predsjednica enititeta RS.

Očekivanja SNSD-a da uđe u vlast Federacije Bosne i Hercegovine vjerovatno se temelje na obećanju koalicionih partnera. Međutim, takva kombinatorika ništa dobro neće donijeti, smatraju u SDP-u.

– SDA je isporučilla državu Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, a sada treba, pored Dragana Čovića, i Federaciju da isporuče također Miloradu Dodiku. Mislimo da bi bilo pogubno, kaže Damir Mašić iz SDP-a.

Pogubno je što umjesto stručnih na svim pozicijama u državi imamo stranačke kadrove. O tome najbolje govori novi Savjet ministara, koje prvi put u istoriji funkcioniše u krnjem sastavu. U igri je još mnogo toga. Izbor prvog čovjeka SIPA-e i OBA-e nije obično kadrovsko pitanje.

Ulog za ovu pogodbu biće veliki, tvrdi Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

– Treba znati da su SIPA i OBA posljednja karika, nedostajuća karika u potpunoj kontroli pravosudnog sistema i vladavine prava u BiH, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

I dok u našoj zemlji sve kontroliše podoban kadar, zašto godinama slušamo priču o nedostaku legitimnih Srba i legitimnih Bošnjaka u oba bh. entiteta?

– Sigurna sam da ima legitimnih Srba u Federaciji kao što ima i legitmnih Bošnjaka u RS. Ali postojeća vlast ne želi takve ljude jer njima ne trebaju stručni nego podobni, tvrdi novinarka Amina Čorbo Zećo.

Rasplet u vezi sa formiranjem vlasti koji pratimo 15 mjeseci nakon Opštih izbora neće nam donijeti ono što bismo željeli. Stručnjake koji će raditi za državu i građane. Imaju li bh. građani, ovo malo što ih je ostalo, strpljenja čekati promjene. I jesu li one moguće?

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.