Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Dodika dirnula reakcija majki Srebrenice, ali mu zasmetala molba Billu Clintonu

12/07/2015

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da ga je “posebno dirnula” reakcija majki Srebrenice, nakon jučerašnjeg napada na premijera Srbije Alaksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice.

Zahvalio im se za reakcije koje su dale nakon tog događaja.

-I to je pravi odgovor. Na kraju njihov bol koji su doživjele ne može da zamjeni nikakva kvalifikacija tog događaja. One su izgubile najmilije kao i mnoge druge majke, braća, sestre…, na svih stranama na kojima su stradali u ratu – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

[pull_quote_right]Dodik je danas prisustvovao slavi “Izvorne Srpske demokratske stranke”[/pull_quote_right]

Ratna dešavanja u Srebrenici Dodik je nazvao “ogromnim zločinom prema bošnjačkom narodu”.

Međutim, naveo je da udruženja majki Srebrenice ne treba da ulazi u politička pitanja, već da ostanu u onome što se odnosi na poštovanje njihovih stradalih u ratu.

On je ponovo podsjetio da je jedna od majki iz Srebrenice jučer molila Billa Clintona “da im napravi državu”, te da je to neprihvatljivo.

-Jučer se pokazalo da strasti koje su se raspirile proteklih sedmica, u nekoliko događaja, u osnovi onoga što se jučer desilo – ustvrdio je Dodik navodeći da je Vučić otišao u Srebrenicu i praktično pokazao kako on vidi politiku pomirenja i tako je njegovo prisustvo trebalo da bude shvaćeno.

Međutim dogodilo se, kaže, nasilje, “s veoma opasnih namjerama onih koji su to organizirali”.

-Da nije bilo adekvatne reakcije iz osiguranja, koji su mahom bili iz Specijalne jednice MUPRS-a, očigledno da bi linč i stampedo koji je krenuo na Vučića, mogao da ima dalekosežne posljednice, samo da se zakasnilo s njegovom evakuacijom – naveo je Dodik.

Na pitanje koliko su narušeni srpsko-bošnjački odnosi nakon ovog slučaja, on je dodao da se mora razgovarati i da je to jedino rješenje.

-BiH možemo da napravimo samo kao zajedničku zemlju, dovljno komotnu za sve i ona ne smije da bude organizovana ni za jedna narod ekskluzivno. Ako budemo sposobni da to uradimo možemo prevazići probleme – dodao je on.

Otišao zbog Krajišnika

Dodik je danas prisustvovao slavi “Izvorne Srpske demokratske stranke”, koju su, kako kažu, ponovo aktivirali nezadovoljni sadašnjom politikom SDS-a i Mladena Bosića.

Na ovoj slavi je, između ostalih, bio i haški osuđenik Momčilo Krajišnik, a Dodik je svoje prisustvo ovom skupu obrazložio time da je s njima bio u prvom sazivu parlamenta RS-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.