Sastanak Crnadak – Gentiloni: Pojačati saradnju BiH i Italije u budućnosti

BiH

Crnadak: Napad u Zvorniku je teroristički čin

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Italije Paolom Gentilonijem gdje je pored ostalog zaključeno kako je u budućnosti neophodno pojačati odnose dvije zemalja, piše Anadolu Agency (AA).

Crnadak je, govoreći o Italiji, podsjetio kako je ta zemlja jedan od “istinskih stubova Evropske unije”.

“Drago mi je da mogu reći da su naši odnosi prijateljski i danas smo došlo do opredjeljenja da te odnose treba jačati. Zahvalio sam se ministru što Italija snažno podržava novu strukturu vlasti u BiH kako bi zemlju okrenuli nepovratno Evropi i da taj put bude zacrtan za sva vremena”, rekao je Crnadak dodajući kako se u BiH, nakon političkih tenzija, mora vratiti pozitivnim atmosferama i radu na ugradnji evropskih standarda.

U tom kontekstu, kako je kazao, sa talijanskom delegacijom dogovoreno je jačanje saradnje na ekonomskom nivou. Dvojica ministara danas su se također dotakli pitanja bezbjednosti te borbe protiv terorizma i korupcije.

Talijanski ministar vanjskih poslova podsjetio je kako je Italija drugi partner BiH kada je riječ o trgovinskog razmjeni.

“Italija je među zemljama koja se snažno i koherentno bori da se sporazum o pridruživanju BiH EU realizira. Ne radi se samo o stratreškim stvarima na ekonomskom planu, već se uopće priča o strateškoj inicijativi. BiH ostaje samo da jača odnose sa Evropskom unijom. Za Italiju je važno da na tom putu se krene sa reformama, znamo da uvijek dolazi od prepreka ali Italija smatra da su reforme ključne da se ide dalje”, zaključio je talijanski ministar.

Na pitanje novinara ministru vanjskih poslova BiH o eventualnoj prijetnji da se islamski terorizam proširi u BiH, Crnadak je kazao kako nije “zabrinut ali je itekako svjestan da takva opasnost postoji”.

“Prije nekoliko mjeseci imali smo teroristički napad u Zvorniku gdje je ubijen jedan policajac, tako da znamo kako to izgleda na našem terenu ali BiH je opredijeljena za borbu protiv terorizma i radimo u našim policijskim agencijama da se protiv toga bore”, istakao je Crnadak.

Crnadak je također najavio večerašnji koncert u Sarajevu u organizaciji italijanske delegacije ističući kako je riječ o važnom kulturnom događaju kojem će osim političkih, prisustvovati i religijske komponente.

“Bez obzira na sve poteškoće i nemile događaje koji su izazvali pojedinci, večerašnji koncertom ćemo pokazati suprotno. Želimo poslati poruku mira i pomirenja. Sa prijateljima iz Italije možemo reći da je današnji dan neformalni početak proslavljanja 20 godina mira u BIH”, zaključio je Crnadak.