Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodika naljutio govor Turković u Vijeću sigurnosti: Moljakala je za nastavak protektorata

milorad-dodik

Dodik je kazao da se “stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Savjet bezbjednosti UN “nije izabrao visokog predstavnika jer, kako se moglo vidjeti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tijela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika”.

Dodik je kazao da se “stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom”.

Upitan da prokomentariše obraćanje ministrice inostranih poslova  Bosne i Hercegovine Bisere Turković na sinoćnjoj sjednici Vijeća bezbjednosti UN, Dodik je istakao da je “njenim antiustavnim ponašanjem pred Vijećem bezbjednosti Predsjedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena”.

“Bisera Turković ni juče pred Vijećem bezbjednosti UN nije bila ministar inostranih poslova u Vijeću ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, prevazišla Biseru koja je iz svijeta donosila urme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spasavali gole živote”, konstatovao je Dodik.

Na sjednici Vijeća bezbjednosti, koja je održana sinoć, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija nije saglasna sa imenovanjem Cristiana Schmidta za novog visokog predstavnika i da ono nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira.

Nebenzja je rekao i da ministrica inostranih poslova  BiH Bisera Turković nema zakonsko pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Vijećem bezbjednosti, već da je iznijela lično mišljenje.

Ruski ambasador je podsjetio da su zemlje članice Vijeća bezbjednosti dobile pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da Turkovićeva nema zakonsko pravo da govori u ime svih strana.

Na ovo je ministrica Turković odgovorila pitanjem da li uopšte on ima dozvolu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da postavi pitanje.

“Ako nema odobrenje Lavrova, onda je to njegovo lično mišljenje. Sve što sam večeras rekla bazirano je na strateškim dokumentima vanjske politike BiH. Oni koji ne vole BiH i ulažu mnogo napora da ona ne bude uspješna ne bi se složili sa mnom, ali većina, odnosno oni koji kreiraju strateške dokumente, i koji dolaze iz sva tri naroda i redova ostalih građana, sigurno bi me podržali”, kazala je ona.

Na pitanje ministrice vanjskih poslova naše zemlje da li Nebenzjine izjave odražavaju stav Rusije, ruski ambasador je naglasio da su sve to stavovi Ruske Federacije i ruskog predsjednika Vladimira Putina.